Στις 8 Μαρτίου οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

Στις 8 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο «Εξοικονομώ». Μέσω του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” ενισχύονται επενδύσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, με επιδότηση που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70% του κόστους εργασιών.

Στην τελική ευθεία

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ» αναμενόταν να ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου. Τελικά, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (27/2) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους με καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Μικρό το… κακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η έναρξη του εν λόγω προγράμματος είχε εξαγγελθεί και αναβληθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σχετική υπουργική απόφαση, που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, περιλαμβάνει και παραρτήματα με τη λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, τα έντυπα των προτεινόμενων παρεμβάσεων και της ολοκλήρωσης των έργων, η υπεύθυνη δήλωση του ωφελούμενου και του αναδόχου, κ.α.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ποσοστό της επιδότησης που μπορεί να δικαιούται κάποιος είναι ανάλογο με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάστασή του, ενώ υπάρχει δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδοτούμενο άτοκο δάνειο διάρκειας 4-6 ετών.

Οι εργασίες που ενισχύονται είναι οι εξής: αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση – αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης και σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Πάντως, ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια από αρκετό κόσμο, ο οποίος τίθεται εκτός προγράμματος λόγω κάποιων αυστηρών όρων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Loading