Ο αγωγός TurkStream, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και η ευρύτερη περιοχή

Στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream» για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού. Όπως μάλιστα δήλωσε και ίδιος ο Πούτιν, το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει στην Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη καθιστώντας την Τουρκία κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Κατά τις κοινές δηλώσεις ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία, και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading