«Καλά θα κάνει ο Όλαφ Σολτς να συνεχίσει στη γραμμή του Σόιμπλε»

«Καλά θα κάνει ο Όλαφ Σολτς να συνεχίσει στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εάν εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο» τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση, σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, ότι «οι καιροί των νουθεσιών εκ μέρους της Γερμανίας έχουν παρέλθει», ο κ. Βέμπερ απάντησε: «Αναρωτιέμαι τι θέλει να πει με αυτό ο κ. Σολτς. Σημαίνει ότι δε ζητάμε άλλες μεταρρυθμίσεις; Σημαίνει ότι θα υπάρξει άφεση του χρέους της Ελλάδας; Καλά θα κάνει ο Ολαφ Σολτς να συνεχίσει στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εάν εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το θέμα της μετανάστευσης ο κ. Βέμπερ τόνισε: «Μια απάντηση στο ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί το σημαντικότερο θέμα για την Ευρώπη το 2018. Καταλαβαίνω πολλούς από τους ενδοιασμούς ορισμένων Κεντροευρωπαίων και Ανατολικοευρωπαίων για μια πολυπολιτισμική Ευρώπη. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ μια λύση χωρίς δίκαιη κατανομή των βαρών, όπως με μια ποσόστωση. Ο υποψήφιος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ φρόντισε με το κείμενο του κυβερνητικού συνασπισμού να επιλυθεί η διαμάχη για το προσφυγικό στη Γερμανία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε εφαρμόσει την ποσόστωση, τώρα θα αγωνιστεί ο Χορστ Ζεεχόφερ γι’ αυτήν με τους Ευρωπαίους Υπ. Εσωτερικών. Μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί πλεονέκτημα το ότι πάντα είχε καλές επαφές με το Βίκτορ Όρμπαν.

Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο επικεφαλής του ΕΛΚ εκτιμά ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει οικονομία και να εξετάσει με κριτική ματιά εάν δαπανά συνετά τα χρήματά της. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έχει νέα θέματα να λύσει: Σκεφθείτε την προστασία των συνόρων, τη βοήθεια για την Αφρική, την κοινή άμυνα. Αυτό απαιτούν στην πράξη όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Θέλουμε να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θα έπρεπε να αξίζει για μας κάπως περισσότερα χρήματα για την ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading