Ιπποδρομίες: Θα προασπίσουμε την επένδυσή μας

Του Γ. Σταφυλά

Αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την επένδυση της στον Ιππόδρομο είναι η εταιρεία «Ιπποδρομίες ΑΕ», θυγατρική του ομίλου του ΟΠΑΠ, ύστερα από τη διαμάχη η οποία ξεκίνησε λόγω της σύνταξης του κώδικα ιπποδρομιών από την «Φίλιππος Ένωση» και οδήγησε μέχρι τη μη διεξαγωγή ιπποδρομιακής συνάντησης.

Ο αντιπρόεδρος του, κ. Σπύρος Φωκάς, επεσήμανε ότι η «Φίλιππος Ένωση» έχει εκτραπεί των θεσμικών αρμοδιοτήτων της και προειδοποίησε ότι η εταιρεία εξετάζει την υπόθεση καθώς έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την αναγέννηση των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός επένδυσε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα διεξαγωγής των Ιπποδρομιών, ωστόσο με τις πρωτοφανείς απαιτήσεις της ΦΕΕ (κ. Γ. Μυτιληναίος) σχετικά με τον κώδικα ιπποδρομιών κινδυνεύουν να μείνουν άνεργες 3000 οικογένειες που απασχολούνται επαγγελματικά σ’ όλες τις εργασίες που σχετίζονται με το χώρο.

Με στόχο να αποκατασταθεί η χαμένη αίγλη

Από την απόκτηση του  Ιπποδρόμου  έναντι τιμήματος 40 εκατ. ευρώ η εταιρεία  προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες και επενδύσεις με όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ιπποδρομιών,  προκειμένου το άθλημα να αποκτήσει την χαμένη αίγλη του. Παράλληλα προσέφερε κίνητρα και χρηματοδότησε την εξαγορά αλόγων ώστε να διεξάγονται κανονικά οι ιπποδρομιακές συναντήσεις.

Η «Ιπποδρομίες ΑΕ» εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία της με το σχέδιο για το νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, τον οποίο συνέταξε η νέα διοίκηση της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) . Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώνυμης Εταιρείας: «Το πολυσέλιδο σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΦΕΕ στην Ιπποδρομίες Α.Ε. και την ιπποδρομιακή κοινότητα την 11η Απριλίου 2018, προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν τα όσα ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4172/2013 και 4338/2015). Επιπλέον, δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών, δηλαδή την “Ιπποδρομίες Α.Ε”, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4338/2015. Ακόμη, πέρα από σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο και έρχονται σε αντίθεση με βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Δυστυχώς, το προωθούμενο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών αποτελεί μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που σημειώνεται μετά από ενέργειες της νέας διοίκησης της ΦΕΕ, η οποία προχώρησε σε προσχηματική διαβούλευση με την εταιρεία. Το τελευταίο διάστημα δε, η “Ιπποδρομίες Α.Ε.” έχει βρεθεί να αγωνίζεται, σχεδόν καθημερινά, όχι μόνο για την αναγέννηση των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά και για την εφαρμογή των νόμων και της κοινής λογικής. Αρκεί μόνο να αναφερθεί το γεγονός ότι η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών. Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η “Ιπποδρομίες Α.Ε.” αναγκάστηκε να πάρει την εξαιρετικά δυσάρεστη απόφαση να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Loading