Έρχεται κύμα κατασχέσεων για Εφορία και Ταμεία

Παρά το γεγονός ότι έχουμε πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια, οι στόχοι παραμένουν και το κύμα κατασχέσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση πρόκειτα να χτυπήσει δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μεταξύ των σχεδίων είναι η είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ από το στοκ των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και τουλάχιστον το 24% των χρεών που δημιουργήθηκαν φέτος.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Εισπράξεις 5,5-6 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό αφορά μόνο σε οφειλές προς την Εφορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το economistas.gr, οι έως τώρα επιδόσεις των εισπρακτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι αυτοί οι μνημονιακοί στόχοι θα καλυφθούν ή μάλλον θα υπερκαλυφθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2018 είχαν εισπραχθεί 1,798 δισ. ευρώ από τα παλιά χρέη, δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, ενώ οι εισπράξεις από τις νέες οφειλές «έτρεχαν» με 20% έναντι στόχου 18%.

Βασικός μοχλός πίεσης είναι οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη χρονιά ξεπέρασαν το 1,7 εκατομμύρια!

Οι κατασχέσεις τους πρώτους μήνες του 2018 συνεχίστηκαν με τρελούς ρυθμούς: 20-25.000 το μήνα, αλλά πλέον οι κινήσεις είναι στοχευμένες, αφού όπως παραδέχονται και στην ΑΑΔΕ, τα «τυφλά» κατασχετήρια πολλές φορές «χτυπούσαν» σε άδειους λογαριασμούς.

Loading