Χρηματιστηριακές: Win-win η πρόταση Μυτιληναίου για ΔΕΗ

Θετικά αντιμετωπίζουν την πρόταση της Μυτιληναίος για τη ΔΕΗ οι χρηματιστηριακές εταιρίες (ΑΧΕ) στο σύνολό τους, καθώς εξέδωσαν σημειώματα για τα οφέλη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τον Όμιλο.

Οι χρηματιστηριακές διαβλέπουν μια κατάσταση win-win αφού η μια πλευρά θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα, ενώ η άλλη θα αποκτήσει ρευστότητα και θα αυξήσει την παραγωγή θέτοντας σε πλήρη λειτουργία μια «γηρασμένη» μονάδα.

Όπως συμπληρώνουν, η ΔΕΗ θα πρέπει να απαντήσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ από τις αναλύσεις προκύπτει οικονομικό “νόημα” για την Μυτιληναίος, αλλά και ένα μοντέλο το οποίο δυνητικά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες μονάδες στην ΔΕΗ.

Τι λένε οι χρηματιστηριακές για την πρόταση

Παντελάκης Χρηματιστηριακή

Η Παντελάκης τονίζει ότι η Μυτιληναίος πρόσφερε στη ΔΕΗ την αναβάθμιση της «γηρασμένης» λιγνιτικής μονάδας στο Αμύνταιο με αντάλλαγμα μια 12χρονη σύμβαση πρόμηθειας ρεύματος.

Ειδικότερα, η Μυτιληναίος πρότεινε να χρηματοδοτήσει τη μονάδα στο Αμύνταιο με 110 εκατ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, θέλει μια 12χρονη σύμβαση προμήθειας (μεταξύ 300-400 ΜW) μέχρι το 2030 για την μονάδα του Αλουμινίου. Η Παντελάκης τονίζει ότι η στρεσαρισμένη οικονομικά ΔΕΗ έχει περιθώριο να απαντήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου -αλλά σύμφωνα με το μοντέλο η αξία του ρεύματος ανέρχεται περί τα 70 εκατ. ευρώ, συνεπώς η πρόταση έχει στρατηγικό και οικονομικό νόημα για την Μυτιληναίος.

Η Παντελάκης συστήνει αναμονή ώστε να “βγουν” λεπτομέρειες κι εφόσον η ΔΕΗ δεχθεί την πρόταση, να  υπολογιστούν οι συνέπειες στα οικονομικά μοντέλα των δύο πλευρών.

Εθνική χρηματιστηριακή

Η Αλουμίνιον της Ελλάδας είναι ο ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος στη χώρα με μερίδιο μεγαλύτερο του 5%. Η κίνηση θα πρέπει να αποδειχθεί επιτυχημένη ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια ρεύματος (θα συμμετάσχουν κι άλλες βιομηχανίες) επιτρέποντας περισσότερο αποτελεσματικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό, βελτιώνοντας τις ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος.

ΑΧΙΑ

Ως σημαντική στρατηγική κίνηση της Μυτιληναίος που προκαλεί συνέργειες και θα αυξήσει τις αποδόσεις σε EPC και βιομηχανία, βλέπει την πρόταση η Axia χρηματιστηριακή. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, θα αποτρέψει το κλείσιμο των μονάδων και θα ανοίξει τον ανταγωνισμό στην αγορά της ενέργειας.

Euroxx

H Εuroxx τονίζει ότι η πρόταση της επαναλειτουργίας της μονάδας στο Αμύνταιο (που θα εκτελεστεί απο την ΜΕΤΚΑ) με αντάλλαγμα την 12ετή σύμβαση προμήθειας ρεύματος δείχνει ως μια κατάσταση “win- win” που θα διασφαλίσει τη λειτουργία της μονάδας και θα προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στην Μυτιληναίος.

Alpha χρηματιστηριακή

H Αlpha Xρηματιστηριακή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την τιμή προμήθειας ρεύματος της ΑΤΕ- η οποία σήμερα είναι 36 ευρώ/Μwh. Φαίνεται σαν μια συμφωνία win-win για τη ΔΕΗ και την εγχώρια βιομηχανία, ωστόσο το ρίσκο των υψηλότερων τιμών CO2 άνθρακα είναι σημαντικές στο μέλλον και δεν είναι σίγουρο ποιός θα αναλάβει το ρίσκο.

Πειραιώς χρηματιστηριακή

Η Πειραιώς γράφει ότι η ΔΕΗ χρειάζεται να απαντήσει μέχρι το τέλος του μήνα ενώ η πρόταση της Μυτιληναίος καλεί κι άλλες βιομηχανίες να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Eurobank χρηματιστηριακή

Η Eurobank γράφει ότι η πρόταση αφορά την μονάδα στο Αμύνταιο, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα market tests. Υπάρχουν ερωτήματα για το αντάλλαγμα της προμήθειας ρεύματος.

ΙBG

Η Επενδυτική Τράπεζα (IBG) τονίζει ότι η Μυτιληναίος αναμένει την προκαταρκτική απάντηση της ΔΕΗ στα τέλη Φεβρουαρίου για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση.

 

Loading