Το στόλο κατεβάζουν οι ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια μέρα έφθασαν στη Μεσόγειο πλοία τόσο του ναυτικού των ΗΠΑ όσο και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik. Η άφιξη των πλοίων έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση μεταξύ σκαφών του τουρκικού ναυτικού και των ιταλικών γεωτρύπανων σε μια «αμφισβητούμενη», όπως χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα, οικονομική ζώνη.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει –ή τουλάχιστον να απειλήσει με– βία, για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκαλεί το ρωσικό πρακτορείο τα Κατεχόμενα.

Στις 9 Φεβρουαρίου, το τουρκικό ναυτικό «συνόδευσε» το γεωτρύπανο της ιταλικής πολυεθνικής ΕΝΙ, που είχε αναλάβει μια διερευνητική αποστολή στο σημείο «Σουπιά».

Στις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Sputnik, το αεροπλανοφόρο Ίβο Τζίμα, μαζί με άλλα δύο πολεμικά πλοία και δύναμη 2.500 πεζοναυτών, αναπτύχθηκε στη Μεσόγειο ενισχύοντας τη δύναμη του Έκτου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού. Το αεροπλανοφόρο διαθέτει ελικόπτερα Cobra, αεροσκάφη Harrier AV-8 και Osprey MV-22, και αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο έκτος στόλος περιλαμβάνει τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας. Το Ίβο Τζίμα και τα συνοδευτικά του πλοία προστέθηκαν στα πέντε μόνιμα πλοία που σταθμεύουν στη Μεσόγειο.

Δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil έφθασαν επίσης στη Μεσόγειο λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, με προορισμό την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Δρουν επί τη βάσει σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της ExxonMobil, της Λευκωσίας και του κρατικού Qatar Petroleum. Τα ύδατα στα οποία θα κάνει τις έρευνές της η ExxonMobil δεν αμφισβητούνται από την Τουρκία, καθώς δεν ανήκουν στην υποτιθέμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

Το ρωσικό πρακτορείο υπενθυμίζει πως στις 23 Φεβρουαρίου το πλοίο της ENI επέστρεψε, αλλά τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπλόκαραν την πορεία του και απείλησαν να το βυθίσουν. Το περιστατικό καταδικάστηκε από τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil πριν από την υπουργοποίησή του το 2017, επέκρινε τις ενέργειες του τουρκικού ναυτικού ως «διπλωματία των κανονιοφόρων», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Loading