Στην ουρά για… Bitcoin οι Θεσσαλονικείς

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Βλάχου

Το πρώτο ATM για Bitcoin στη Θεσσαλονίκη έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου ένα μήνα. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταστήματος το διαδικτυακό νόμισμα απέκτησε φανατικό κοινό καθώς μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα περισσότερα από 2.000 άτομα πραγματοποίησαν συναλλαγές με bitcoin.

Το Politik.gr επισκέφτηκε το Bitcoin ATM στην οδό Αναγεννήσεως, μίλησε με τον Στέφανο Γκετσόπουλο, συνιδρυτή της Thess Cash Hellas -της μοναδικής εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο των κρυπτο-νομισμάτων- και έμαθε τα πάντα για τη λειτουργία τους.

Το Bitcoin δεν έχει φυσική μορφή, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν ελέγχεται από καμία τράπεζα και καμία κυβέρνηση. Είναι λίγο -πολύ σαν τα μετρητά χρήματα του διαδικτύου. «Στόχος της εταιρείας μας είναι η πρόσβαση του κόσμου σε έναν καινούργιο τρόπο συναλλαγών και πληρωμών, με ασφάλεια, ταχύτητα και κυρίως χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς», εξηγεί στο Politik.gr ο κ. Γκετσόπουλος.

Οποιοσδήποτε μπορεί να μετατρέψει τα χρήματά του στο ψηφιακό νόμισμα και να πραγματοποιήσει τις αγορές του στο διαδίκτυο. «Τόσο η αγορά όσο και η πώληση Bitcoin και γενικότερα κρυπτο-νομισμάτων είναι μία απλή διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από ενάμισι λεπτό και γίνεται σε τέσσερα βήματα», αναφέρει.

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος διαλέγει το κρυπτο-νόμισμα που θέλει να αγοράσει. Το συγκεκριμένο ΑΤΜ εκτός από Bitcoin, διαθέτει και άλλα κρυπτο-νομίσματα όπως Ethereum, Litecoin και Dash. Ο ενδιαφερόμενος, αφού αποδεχτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, στη συνέχεια τοποθετεί τα ευρώ στο ειδικό στόμιο και δημιουργείται το paper wallet, το εικονικό δηλαδή, πορτοφόλι στο οποίο αποθηκεύονται τα bitcoins και μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι συναλλαγές.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα άυλο διαδικτυακό νόμισμα. Συγκεκριμένα, τα bitcoins είναι προσβάσιμα μέσω διευθύνσεων Bitcoin, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί δύο ψηφιακά κλειδιά, το «δημόσιο κλειδί» και ένα «ιδιωτικό κλειδί» για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του. Με το «ιδιωτικό κλειδί» δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να στείλει bitcoins από το εικονικό του πορτοφόλι του σε ένα άλλο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκετσόπουλος θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μη δείχνουμε σε κανέναν το «ιδιωτικό κλειδί» του εικονικού μας πορτοφολιού. «Είναι σα να κυκλοφορείς στο δρόμο με το πορτοφόλι σου ανοιχτό» λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Γκετσόπουλος συμβουλεύει τους χρήστες να μη φωτογραφίζουν το «ιδιωτικό κλειδί» ούτε να ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media γιατί μπορεί κάποιος να το σκανάρει και με τον τρόπο αυτό να κλέψει τα κρυπτο-νομίσματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη το αγοραστικό ενδιαφέρον για bitcoin είναι αυξημένο. «Οι Θεσσαλονικείς είναι πολύ “ψαγμένοι”. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει συναλλαγές 2.000 άτομα από τα οποία τα 1.600 είναι από τη Θεσσαλονίκη. Έρχεται και κόσμος από τα Βαλκάνια -από Σερβία και Βουλγαρία. Πριν ανοίξουμε το κατάστημα μας περιμένει κόσμος», αποκάλυψε στο Politik.gr ο κ. Γκετσόπουλος.

Ο συνιδρυτής της Thess Cash Hellas, Στέφανος Γκετσόπουλος

Όσον αφορά το προφίλ των αγοραστών ο συνιδρυτής της Thess cash Hellas μας λέει ότι δεν είναι μόνο γνώστες της τεχνολογίας και του διαδικτύου αλλά χρήστες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος. «Άλλοι αγοράζουν με σκοπό το κέρδος, άλλοι για να δουν τι είναι το bitcoin για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, άλλοι το χρησιμοποιούν για να κάνουν γρήγορα και εύκολα τις συναλλαγές τους», συμπληρώνει.

Λόγω των capital controls υπάρχει περιορισμός στα όρια των συναλλαγών. Το μικρότερο ποσό που μπορεί κάποιος να κάνει μία συναλλαγή σε οποιοδήποτε κρυπτο- νόμισμα είναι τα δέκα ευρώ και το μεγαλύτερο τα 500 ευρώ. Μπορεί όμως να κάνει όσες συναλλαγές θέλει.

Όπως κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα έτσι και η εταιρεία του κ. Γκετσόπουλου, αν και νεοσύστατη, αντιμετωπίζει προβλήματα. «Το πιο μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία μας το δημιουργούν οι τράπεζες, καθώς με τα capital controls δε μπορούμε να διακινήσουμε τα χρήματά μας και να αγοράσουμε bitcoins. Το αποτέλεσμα είναι το ΑΤΜ να αδειάζει από τα κρυπτο-νομίσματα» μας τονίζει ο κ. Γκετσόπουλος.

Loading