Πρόταση της Αθήνας για «επίβλεψη» του FIR των Σκοπίων

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, που θα είναι η πρώτη μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα είναι στις 2 Απριλίου και αναμένεται να συζητηθεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, λίγο αργότερα αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με μια πρόταση για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πρόκειται να προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις, θα υπάρχει ανταλλαγή σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές, στήριξη στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και μία ακόμη συμφωνία που θα αφορά τον εναέριο χώρο.

Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, σε περίπτωση που αναφερθεί ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR των Σκοπίων, τότε ελληνικά μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες και θα σπεύδουν προς αναγνώριση.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όταν μια χώρα δεν έχει τα απαραίτητα μέσα τότε μια άλλη συνδράμει σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό γίνεται ήδη με το FIR των Τιράνων και του Μαυροβουνίου όπου από κοινού συνδράμουν στον εναέριο έλεγχο η Ελλάδα και η Ιταλία.

Loading