«Καρφώνουν» τον Ιβάν Σαββίδη για «λαθρεμπόριο»

Το Radio Svoboda, η ουκρανική υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην αποσχισθείσα ανατολική Ουκρανία, όπου εμπλέκει τον Ιβάν Σαββίδη και την ελληνική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Το RFE/RL είναι ραδιοφωνικός οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1949 ως πηγή αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας.

Σύμφωνα με το Ράδιο Ελευθερία, στις περιοχές των αυτονομιστών δεν μπορεί να βρει κανείς τις γνωστές μάρκες τσιγάρων των πολυεθνικών αλλά ούτε και των ουκρανικών εταιρειών, ενώ τα πιο δημοφιλή μεταξύ των ντόπιων είναι τα πακέτα με τη φίρμα «Donskoy Tabak», όπως δηλαδή ονομάζεται η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα τσιγάρα αυτά παράγονται στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, όπως αναγράφεται στη συσκευασία («SEKAP S.A.»), όπου υπάρχει και η προειδοποίηση «Όχι προς πώληση στην ΕΕ και τη Ρωσία».

«Καρφώνουν» τον Ιβάν Σαββίδη για «λαθρεμπόριο»

Όπως δηλώνει ο Ουκρανός Αναπληρωτής Υπουργός Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών και Προσώπων Εκτοπισμένων στο Εσωτερικό Γκεόργκι Τούκα, το barcode «υποδεικνύει ως χώρα προέλευσης την Ελλάδα».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός υποστηρίζει πως απευθύνθηκε για σχόλια στην Donskoy Tabak και τη ΣΕΚΑΠ, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Το άρθρο συνοδεύεται από ένα πλήρες «αφιέρωμα» στον Ιβάν Σαββίδη. Αναφέρεται στις επιχειρηματικές και πολιτικές του δραστηριότητες στη Ρωσία, στον «πατρικό» του ρόλο έναντι της ελληνικής διασποράς, και στην απόκτηση μετοχών ελληνικών ΜΜΕ, του ΠΑΟΚ, του ΟΛΘ και της ΣΕΚΑΠ.

Loading