Κοριόπολις: Ένοχοι Μπέος, Μποροβήλος και άλλοι

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα του φερόμενου ως μεγαλύτερου σκανδάλου στημένων αγώνων της περιόδου 2008-11 στο ελληνικό ποδόσφαιρο, του περιβόητου «Κοριόπολις», έφτασε η ώρα της ετυμηγορίας.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ανακοινώνει την απόφασή του για κάθε έναν από τους 84 κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση.

Η πρόταση της εισαγγελέως που… έπεσε στο κενό

Ήδη, πάντως, το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση της εισαγγελέως να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι από το αδίκημα της “συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε παράνομο στοίχημα”.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας, Παγώνα Ζάκα, είχε προτείνει να απαλλαγούν από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 54 κατηγορούμενοι και να κηρυχτούν ένοχοι οι υπόλοιποι 30, για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά περίπτωση.

Μετά τα νέα δεδομένα, όμως, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι (και) για το συγκεκριμένο αδίκημα οι κύριοι Μπέος, Τσακογιάννης, Τραυλός, Ζαβαντίας, Παπαδόπουλος, Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι. Συνολικά, δηλαδή, 35-40 κατηγορούμενοι!

Έντονη αντίδραση των δικηγόρων

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για το «Κοριόπολις» αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν την απαλλαγή όλων για το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, υποστηρίζοντας ότι «υφιστάμεθα έναν ακατανόητο δικονομικό αιφνιδιασμό».

Ζήτησαν, μάλιστα, να διακοπεί η δίκη, για να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν την κατηγορία, για την οποία περίμεναν απαλλακτικη απόφαση, αλλά βρέθηκαν προ απροόπτου.

Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε το αίτημά τους και διέκοψε, προκειμένου να αποφασίσει επι των ποινών για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους.

Μεταξύ άλλων κρίθηκαν ένοχοι:

  • Ο Αχιλλέας Μπέος για δωροδοκία – δωροληψία, αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα στους αγώνες Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός Βόλου (12/3/2011), Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός Βόλου (27/2/11) και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση.
  • Ο Γιώργος Τσακογιάννης για τις κατηγορίες της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος κατ’ εξακολούθηση, για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, για δωροδοκία-δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για απόπειρα εκβίασης και για παράνομη οπλοκατοχή. Οι επίμαχοι αγώνες είναι: Πόντιοι Κατερίνης – Αετός Σκύδρας, Ηλιούπολη – Λεβαδειακός, Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη, Ηλιούπολη-Εθνικός.
  • Ο Γιάννης Κομπότης για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στον αγώνα Ηλιούπολη – Λεβαδειακός 2-4.
  • Οι Γιώργος Μποροβήλος και Δημήτρης Μπάκος, για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες: Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης, Καβάλα – Αστέρας Τρίπολης και Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός Βόλου.
  • Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, ενώ για παράνομο στοίχημα κρίθηκε ένοχος και ο Κώστας Μενδρινός.
  • Ο  Νίκος Παντέλης (προπονητής) για δωροδοκία – δωροληψία στους αγώνες Εθνικός Αστέρας – Ηλιούπολη και Ηλιούπολη – Εθνικός, για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Ο Άγγελος Τραυλός (μάνατζερ) για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’εξακολούθηση και ο Γιάννης Παπαδόπουλος (πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ) για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα.
  • O Μιχάλης Νικολόπουλος (πρώην ποδοσφαιριστής της Ηλιούπολης) για δωροδοκία-δωροληψία στους αγώνες Ηλιούπολη – Λεβαδειακός, Ηλιούπολη – Εθνικός και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα.
  • Αντιθέτως αθώοι κρίθηκαν μεταξύ άλλων οι Ηρακλής Νύκταρης, Αλέκος Βοσνιάδης, Νίκος Πηρούνιας, αλλά και ο Μιχάλης Κουντούρης για την κατηγορία της παράβασης του αθλητικού νόμου (περί βίας).

Loading