Η υποαπασχόληση ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα

Απογοητευτικά είναι στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, σύμφωνα με τα οποία η υποαπασχόληση ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα!

Όπως αποκαλύπτει ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης,  την ώρα που η απασχόληση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στο γενικό σύνολο της Ε.Ε. ενισχύονται, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε όλους τους δείκτες απασχόλησης. Μάλιστα, το πιο ανησυχητικό χαρακτηριστικό είναι ότι αυτού του είδους οι αποκλίσεις, αντί να μειώνονται, διευρύνονται και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει.

Στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε.

Για παράδειγμα σήμερα η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. που μετά βίας αγγίζει το 58%. Επιπρόσθετα το 73,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή έχουν παραμείνει εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες, καταγράφουμε ως χώρα το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην Ε.Ε. (15,3%), καθώς και το υψηλότερο ποσοστό πολύ μακροχρόνιας ανεργίας (άνω των 24 μηνών) που αγγίζει το 11%. Σε ό,τι αφορά στη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, εκεί ο δείκτης τραβά την… κατηφόρα (-0,8).

Σκληρή η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Βρούτσης: «Η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι σκληρή: Ασθενική αποκλιμάκωση της ανεργίας, χαμηλοί μισθοί, υπερφορολόγηση, εξοντωτικές εισφορές, απόλυτη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, δημιουργία της γενιάς των «φτωχών» εργαζομένων των 342 ευρώ – που πλέον καθίστανται η μεγάλη πλειονότητα των νέων προσλήψεων.

Την ίδια στιγμή στην Ε.Ε., η ανεργία πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα με σταθερό ρυθμό, καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο απασχόλησης που έχει καταγραφεί ποτέ (72,3%), η κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνεται σταθερά, με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι μόνιμες θέσεις εργασίας και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η ανάπτυξη επανήλθε στην Ευρώπη.  Η αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης, όμως, ματαιώνει τις θυσίες των πολιτών και κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη σε συνθήκες μόνιμης κρίσης και υποαπασχόλησης».

 

Loading