Βόμβα Κομισιόν: Πάνω από 1,9 δισ. το κόστος των παροχών

Τον έντονο προβληματισμό της για το κόστος των παροχών της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει η Κομισιόν, στην τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (5/6).

Βάσει όσων αναφέρονται σε αυτήν, οι προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο άνω του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερο από 1,9 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση της Κομισιόν έρχεται την ώρα που στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένες παροχές θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

«Κίνδυνοι για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων»

«Η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στις εκθέσεις της Κομισόν γίνεται λόγος για κόστος από 1,1% έως και 1,4% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ για το 2020 το κόστος εκτιμάται από 1,2% έως και 1,6%. Μάλιστα, αναλυτές υπολογίζουν ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους για το πλεόνασμα.

Loading