Ολοταχώς προς χρεοκοπία οδεύει η ΔΕΗ

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ και ήδη ξένα funds (Lansdowne Partners) σορτάρουν τις μετοχές της (σ.σ. πουλάνε μετοχές, παράγωγα, Δείκτες) εκ του ασφαλούς.

Τα μεγέθη της εταιρείας είναι συνεχώς καθοδικά και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διέξοδος. Αντίθετα, με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων που προωθεί η κυβέρνηση- πώληση η οποία είναι αβέβαιη διότι οι ιδιώτες θα κρίνουν πόσο προσωπικό θα προσλάβουν – η εικόνα αναμένεται να χειροτερεύσει.

Συγκεκριμένα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ κατήλθε στα 426 εκατ. ευρώ (κάτω απο τα 2 ευρώ), δηλαδή όσο ήταν το κόστος κατασκευής μιας καλής μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Την ίδια περίοδο, στο εξάμηνο η χρηματοοικονομική εικόνα είναι δραματική: Ο τζίρος μειώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ απο 2,6 δισ. ευρώ πέρσι, ενω τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών (EBIDTA)  ανήλθαν μόλις στα 284 εκατ. ευρώ έναντι 535 εκατ. ευρώ πέρσι. Με άλλα λόγια, η εταιρεία πραγματοποίησε το μισό EBIDTA από πέρσι,  ένδειξη ανησυχητική για τις μελλοντικές περιόδους.

Οι οφειλές πελατών έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας κινείται περί τα 4,4 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 3,8 δισ. ευρώ. Το κέρδος απο την πώληση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής ενέργειας)  ήταν μόλις 172 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία εταιρεία η ΔΕΗ συμμετέχει με 51% και διαθέτει κεφαλαιοποίηση 412 εκατ. ευρώ.

Χατζηδάκης: Παριστάνουν ότι πωλούν τη ΔΕΗ 

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση για το ότι είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα στο ζήτημα της αξιολόγησης ασκεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η στάση αυτή της κυβέρνησης βολεύει τις Βρυξέλλες ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, λέγοντας πως η κυβέρνηση παριστάνει πως πουλάει την ΔΕΗ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «με μηδενικό αντάλλαγμα φτάσαμε στο σημερινό μοτίβο πωλήσεων. Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Με τον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να πουλήσει θέλω να δω εάν θα υπάρξουν υποψήφιοι αγοραστές. Φοβάμαι πως μιλάμε για ένα σενάριο αναβολής στην πώληση. Πιστεύω πως η ΔΕΗ θα βιώσει μήνες αγωνίας και νομίζω πως η τρόικα παριστάνει πως ελέγχει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση παριστάνει πως πουλάει την ΔΕΗ».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αξιολόγησης ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «η αξιολόγηση που έκλεισε δεν είχε τις δυσκολίες των προηγούμενων. Υπάρχουν βέβαια σημαντικά ερωτηματικά όπως οι πλειστηριασμοί, η ΔΕΗ και οι απεργίες. Εμείς πιστεύουμε πως χρειάζεται ένας νέος νόμος ο οποίος θα αναθεωρεί και τις διατάξεις για τις απεργίες. Θεωρούμε πως πρέπει να ακολουθηθούν οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές στο συγκεκριμένο ζήτημα» και πρόσθεσε: «Διερωτώμαι τι θα κάνει με το συγκεκριμένο ζήτημα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω πως και αυτή τη φορά θα καταπιούν ένα ακόμη βατράχι. Έχουμε μία κυβέρνηση που είναι έτοιμη να κάνει σχεδόν τα πάντα κάτι το οποίο ίσως να βολεύει τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες βλέπουν βέβαια πως με αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται η χώρα να δει Θεού πρόσωπο».

Loading

Αφήστε μια απάντηση