Στο πόδι οι αγρότες – Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα

Επί ποδός βρίσκονται οι αγρότες, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη των φετινών κινητοποιήσεών τους. Ήδη αρκετά τρακτέρ έχουν φτάσει στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, και έχουν κλείσει μία λωρίδα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ αναβρασμός υπάρχει και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας.

Στο σημείο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα προσυγκέντρωση στην Ιτέα.

Μπλόκο και στο ύψος της Βέροιας

Αισθητή είναι και η παρουσία των αγροτών στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας.

«Ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας οχήματα στο σημείο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, προσθέτοντας: «Δεν επαναπαυόμαστε και σήμερα όλη την ημέρα θα κάνουμε εξορμήσεις στα χωριά γύρω από τη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο».

Για σήμερα τουλάχιστον, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «δεν προβλέπεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Αναβρασμός σε Σέρρες και Καστοριά

Αντίστοιχη κινητοποίηση υπήρξε νωρίτερα και στις Σέρρες και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.

«Αφού πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση, θα δοθεί το σήμα έναρξης των κινητοποιήσεών μας, με προορισμό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο νομό Καστοριάς. Μάλιστα, η Επιτροπή Μπλόκων του νομού πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού, με τη συμμετοχή και αγροτών από την περιοχή του Βοΐου, και αποφάσισε κινητοποιήσεις από τις 4 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και επίσκεψη αντιπροσωπείας στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με την οποία θα επιδιώξουν να συναντηθούν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη των αγροτών, όπου θα κληθούν να παρευρεθούν και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του νομού, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Αντιδράσεις και στα Χανιά

Στους δρόμους βγήκαν τη Δευτέρα (28/1) και μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ζητώντας τη λήψη μέτρων για στήριξη του εισοδήματός τους. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν με τα οχήματά τους στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, με σκοπό λίγο αργότερα να κατευθυνθούν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είναι τα εξής:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, που «αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν να αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Loading