Νέο «όχι» για την αποφυλάκιση των στρατιωτικών

Στο κενό έπεσε και η νέα προσπάθεια για την αποφυλάκιση των στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών κατά της απόφασης διατήρησης της προφυλάκισής.

Οι δικηγόροι είχαν υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης του δικαστηρίου την Τετάρτη (27/3), αλλά αυτή έπεσε στο κενό. Βάσει νόμου, διατηρούν τη δυνατότητα να προσφύγουν και σε διαφορετικό δικαστήριο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει μέσα σε χρονικό διάστημα επτά ημερών.

Το σκεπτικό της απόφασης για τη μη αποφυλάκιση των στρατιωτικών

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό δικαστήριο είχε απορρίψει την Τετάρτη το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν «ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι» και ότι δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία (σ.σ. η διεύθυνση που δήλωσαν οι δικηγόροι τους ήταν αυτή του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη). Αναλυτικά το σκεπτικό, σύμφωνα με το Anadolu:

«Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Loading