Ανταλλαγή μνημείων Ελλάδας – Σκοπίων αποκάλυψε ο Ζάεφ!

«Τεράστια οικονομικά οφέλη» θα αποκομίσει η «Βόρεια Μακεδονία» από τη Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό Πρακτορείο ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στα Σκόπια συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει ως «ιστορική» την επίσκεψή του στη γείτονα χώρα.

«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας», συνέχισε ο Ζάεφ.

«Θα εξετάσουμε τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία»

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, το κρατίδιο των Σκοπίων δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία. Στη συνέντευξή του ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Loading