Βιομηχανία πλαστών εγγράφων “ανοίγει” κελιά φυλακών

Του Θ. Παπαδόπουλου

Εκατοντάδες περιπτώσεις αποφυλακίσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η προσωρινή, όπως αποδείχθηκε, αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς από ότι φαίνεται αποτελεί μόνο μία από εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις στις οποίες κρατούμενοι εμφάνισαν πιστοποιητικά αναπηρίας χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσο πίσω από τις εκατοντάδες αποφυλακίσεις υπάρχουν κυκλώματα με τη συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών που «ξεκλειδώνουν» τα κελιά των φυλακών.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο βαρυποινιτών οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι υποθέσεις τους αποκαλύπτουν τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΚΕΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας από τους δύο βαρυποινίτες, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, εμφάνισε ιατρικές γνωματεύσεις οι οποίες του δίνουν ποσοστά αναπηρίας που δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους.

Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το Politik.gr το 2015 ο βαρυποινίτης εμφάνισε γνωμάτευση η οποία τον εμφάνιζε με αναπηρία 60%. Ένα χρόνο μετά εμφάνισε νέα πιστοποιητικά στα οποία το ποσοστό αναπηρίας του είχε αυξηθεί και ανέρχονταν σε 80%. Το 2017 προσκόμισε εκ νέου γνωματεύσεις οι οποίες του απέδιδαν ποσοστό αναπηρίας 67%. Ο δεύτερος βαρυποινίτης εμφάνισε πιστοποιητικά τα οποία του βεβαίωναν αναπηρία ύψους 50%. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα ενώ η βεβαιωμένη ψυχιατρική πάθηση φέρει υπογραφή ψυχιάτρου, εκείνη που αφορά στο παθολογικό πρόβλημα δεν φέρει την απαιτούμενη υπογραφή γιατρού. Το εντυπωσιακό και στις δύο περιπτώσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε φορά τα πιστοποιητικά υπέγραφαν οι ίδιοι υπάλληλοι του ΚΕΠΑ, στοιχείο το οποίο αναμφίβολα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Να σημειωθεί ότι στη μια από τις δύο περιπτώσεις που αποκαλύπτει σήμερα το Politik.gr έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ οι δύο βαρυποινίτες εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή.

Ερευνώνται 700 περιπτώσεις

Την ίδια ώρα οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έχει δώσει εντολή να διερευνηθούν παρόμοιες περιπτώσεις αποφυλακίσεων με αυτήν του Αριστείδη Φλώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politik.gr, πρόκειται για περίπου 700 αποφυλακίσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες και έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ελληνικής δικαιοσύνης. Πρόκειται για κρατούμενους οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το ποσοστό αναπηρίας 67% που ορίζει ο νόμος Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις και για το λόγο αυτό οι εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσο υπάρχει ευρύτερο κύκλωμα, στο οποίο συμμετέχουν κρατικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Η έρευνα πάντως διενεργείται προσεκτικά, καθώς σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι όλες οι αποφυλακίσεις βασίστηκαν σε πλαστά πιστοποιητικά.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τις αποφυλακίσεις με πλαστά πιστοποιητικά έχει τεθεί και η υπόθεση της ένοπλης επίθεσης στον Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Νίκαιας, το Μάιο του 2016. Το συμβάν είχε σημειωθεί νωρίς το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Κηφισού. Ο γιατρός είχε μόλις σχολάσει και κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Ξαφνικά μία μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα φορώντας κράνη πλησίασαν το όχημα και πυροβόλησαν τον γιατρό τρεις φορές στα πόδια. Στη συνέχεια, οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο γιατρός διακομίστηκε τραυματισμένος στο Τζάνειο Νοσοκομείο χωρίς ευτυχώς η ζωή του να διατρέχει κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αποκλείσει το σενάριο της ληστείας, καθώς οι ένοπλοι δεν είχαν αφαιρέσει τίποτα από το γιατρό, ούτε καν το χαρτοφύλακά του. Πλέον οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας ερευνούν το ενδεχόμενο η επίθεση στο συγκεκριμένο γιατρό να σχετίζεται με πιθανή του άρνηση να χορηγεί παράνομα πιστοποιητικά σε κρατούμενους οι οποίοι ήθελαν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου νομικού «παραθύρου».

Η έρευνα για την υπόθεση Φλώρου

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο γιατρός που καταγγέλλεται ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές για τη γνωμάτευση αναπηρίας του Φλώρου στον Ευαγγελισμό, προσήλθε την περασμένη εβδομάδα αυτοβούλως ενώπιον των εισαγγελέων και εξετάστηκε ως ύποπτος. Ο ίδιος παραδέχτηκε μεν την πλαστογραφία, ωστόσο αρνήθηκε τις καταγγελίες περί χρηματισμού.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη κατασχέσει τον ιατρικό φάκελο του άλλοτε golden boy της Energa και έχουν ζητήσει έγγραφα από όλα τα νοσοκομεία τα οποία εξέδωσαν γνωματεύσεις, αλλά και από το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Στον εισαγγελέα έχει καταθέσει επίσης και ο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος προσκόμισε, πέρα των άλλων στοιχείων, δυο ακόμα γνωματεύσεις για τον Αριστείδη Φλώρο, αλλά και βίντεο στο οποίο καταγράφεται με λεπτομέρειες η μεταγωγή και η εξέταση του κρατούμενου.

Ο κ. Ζακυνθινός είχε αποστείλει στις 31 Αυγούστου έγγραφο προς τη Διοικήτρια του Ευαγγελισμού, κ. Μητσάκη την οποία και ενημέρωνε αναφορικά με την περίπτωση του συγκεκριμένου κρατούμενου, καθώς και τα έγγραφα τα οποία είχε προσκομίσει. Στο εν λόγω έγγραφο ο κ. Ζακυνθινός ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ πως το αποτέλεσμα μελέτης που αφορούσε τον κ. Φλώρο δεν ήταν γνήσιο.

«Το από 23/10/17 αποτέλεσμα μελέτης ύπνου του κ. Φλώρου Αριστείδη δεν είναι γνήσιο όπως δεν είναι γνήσια και η επισυναπτόμενη μελέτη ύπνου που έγινε στις 19 – 20/10/2017. Η γνήσια μελέτη ύπνου του συγκεκριμένου ανθρώπου που έγινε στις 20/10/2017 όπως διαπιστώθηκε από την έρευνά μας στο ηλεκτρονικό αρχείο του Κέντρου Μελέτης Ύπνου της Κλινικής μας, επισυνάπτεται στο παρόν γράμμα μου και τα αποτελέσματα της περιέχονται στο συνοδευτικό γράμμα μου της 31/08/2018» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζακυνθινός.

Στην ίδια επιστολή ανέφερε επίσης ότι και η εργαστηριακή μέτρηση του κ. Φλώρου δεν ήταν γνήσια και έφερε την «παραποιημένη» υπογραφή του.

«Η από 21/11/2017 εργαστηριακή μέτρηση (σπιρομέτρηση) που φέρει τη σφραγίδα μου και την παραποιημένη υπογραφή μου, δεν είναι γνήσια. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλη γνήσια τέτοια εξέταση στο συγκεκριμένο άνθρωπο», σημειώνει ο κ. Ζακυνθινός.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση Φλώρου αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και άλλοι γιατροί ή πρόσωπα τα οποία πιθανώς να γνωρίζουν για τις επίμαχες γνωματεύσεις.

Ο προβληματικός νόμος Παρασκευόπουλου

Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία των εισαγγελικών ερευνών στην υπόθεση Φλώρου, η όλη διαδικασία αποδεικνύει ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου ουσιαστικά επιτρέπει να αναπτύσσονται διάτρητες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα σε εγκληματίες να αποφυλακιστούν. Στην ουσία τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου χρίζει επανεξέτασης σε ορισμένα σημεία.

Η λειτουργία του κράτους όσον αφορά στην αξιολόγηση και επαναξιολόγηση των ιατρικών γνωματεύσεων από τα ΚΕΠΑ αλλά και από τα δικαστικά συμβούλια είναι βαθιά προβληματική και πιθανώς να ευνοεί την ανάπτυξη κυκλωμάτων που εκδίδουν σωρεία πλαστών πιστοποιητικών. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει υποσχεθεί ότι η δική του κυβέρνηση θα καταργήσει το συγκεκριμένο νόμο, έχοντας τον  χαρακτηρίσει πολλές φορές ως «απαράδεκτο» που «επέτρεψε την αθρόα αποφυλάκιση σκληρών ποινικών, και άλλαξε ταυτόχρονα τη διάταξη για τις άδειες προς όφελος ακόμη και των τρομοκρατών».

Loading