Τσιόδρας από Ξάνθη: «Κρίμα να πάνε χαμένες τόσες θυσίες»

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκαν σήμερα το πρωί εσπευσμένα στην περιοχή της Ξάνθης μετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν.  

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε δηλώσεις, φορώντας μάσκα λέγοντας: «Τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Ξάνθη θα αντιμετωπιστούν με τον γνωστό τρόπο. Υπήρξε μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και είναι κρίμα να πάνε τόσες θυσίες χαμένες». Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την πλήρη κατανόηση της κατάστασης, ειδικά από τους νέους, οι οποίοι παίρνουν αψήφιστα την επικινδυνότητα του ιού και σε αυτό αναμένεται να συμβάλλουν τα τοπικά ΜΜΕ. 

«Τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας «η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγάλη και συντονισμένη για επτά ημέρες. Αφού εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα, τότε η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ούτως ώστε να ληφθούν νέες αποφάσεις. Ήδη ξεκίνησαν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από αύριο θα είναι σαρωτικοί». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία των ελέγχων θα συμμετάσχει και ο στρατός. Όσον αφορά τη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς αυτή έγινε για την επιβεβαίωση των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα» επεσήμανε ο υφυπουργός. «Αλλά όπως οι κάτοικοι του Εχίνου και της Ξάνθης έδωσαν «μάχη» την πρώτη φορά, έτσι και τώρα θα πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού».  

«Πολλά από τα κρούσματα αφορούν ασυμπτωματικούς»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: « Είχαμε μια τοπική έξαρση κυρίως στο δήμο Μύκης όπου ανήκει ο Εχίνος. Πολλά από τα κρούσματα αφορούν ασυμπτωματικούς. Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα. Αν δεν προσέξουμε, αν χαλαρώσουμε, τότε υπάρχει μετάδοση του ιού κυρίως και από ασυμπτωματικούς, όπως συμβαίνει εδώ στην περιοχή που νοσηλεύονται αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, τότε, μεταδίδεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται». 

Loading