Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψε Προγραμματιστικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο

Συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τις τοπικές Αρχές

Στην Πελοπόννησο βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έτσι ώστε να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα αλλά και τον Δήμαρχο Τριπόλεως Κώστα Τζιούμη. Η Υπουργός μαζί με τον Περιφερειάρχη υπέγραψαν Προγραμματιστικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης για έργα Πολιτισμού στην περιοχή.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε αρχικά πως “η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της πολιτιστικής ανάπτυξης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού. Υποστηρίζει εμπράκτως όχι μόνο το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής δυναμικής.

Μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων εκτελούνται σημαντικά έργα και εκπονούνται μελέτες, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ωρίμανση για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Με την εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου και του Ενετικού κτηρίου, στην καρδιά του Ναυπλίου, συμπληρώνεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την πόλη. Τις επόμενες εβοδμάδες ολοκληρώνεται το έργο στο Μπούρτζι, που εκτελεί το ΥΠΠΟΑ από το 2014. Εχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης και της συντήρησης του Αγίου Νικολάου, ενώ είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για το κτήριο Βίγκα, το παλαιό Τελωνείο, την οικία Τερζάκη, ώστε τα αντίστοιχα έργα να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μείζονες παρεμβάσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, όπως στον τάφο του Ατρέως στις Μυκήνες, στα μνημεία του μυκηναϊκού οδικού δικτύου στην Αργολίδα, στους θολωτούς τάφους της Μεσσηνίας, στην Περιστεριά, στα Κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης, του παραλίου Αστρους στην Κυνουρία. Σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια
ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε:

«Η Λίνα Μενδώνη είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα ζητήματα του Πολιτισμού. Δίνει πρακτικές και γρήγορες λύσεις, επωφελείς πάντοτε για τον Πολιτισμό. Θεωρούμε καθήκον μας την πολιτική
του Υπουργείου Πολιτισμού να τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και με τον περιφερειακό προϋπολογισμό».

Συγκεκριμένα, οι Προγραμματικές Συμβάσεις που υπεγράφησαν, αφορούν:

– Στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με ποσό 1.890.000 ευρώ για τρία χρόνια. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

– Στην εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και του παρακείμενου ενετικού κτηρίου και λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου. Ο
προϋπολογισμός του έργου είναι 270.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου.

– Στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Κρίσσας Φοινικίου, του Δήμου Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

– Στην αποκατάσταση προσκτίσματος (κελλιού), καθώς και άλλες εργασίες στην Ιεράς Μονής Ζωδόχου Πηγής Ροϊτσας, στον δήμο Ανατολικής Μάνης, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης.

– Στην ανασκαφική έρευνα ρωμαϊκής έπαυλης στην Κατουνίστρα Λουτρακίου, Κορινθίας για το έτος 2021, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Στην τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, η οποία υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παρόντες στην υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων, ήταν ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση έτσι ώστε να τελειώσει το οδικό έργο Τζάνε-Καλαμάκι στον χρόνο που προβλέπεται ενώ παράλληλα θα υλοποιηθεί και ο οδικός άξονας και η προστασία των αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο Πεταλουδίου.

Η άμεση ένταξη των έργων Αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας Μεσσηνίας και της αποκατάστασης του Αρχοντικού Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021 απασχόλησαν την Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Έπειτα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετέβη στο Δημαρχείο Τρίπολης έτσι ώστε να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη με αντικείμενο συζήτησης θέματα πολιτισμού. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του έδειξαν ένα σχέδιο το οποίο έχει να κάνει με την αστική ανάπλαση της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και ενός Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης.

Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν στην Τρίπολη, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Κίσσας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Δείτε επίσης: Πέτσας: “Ζητάω υπομονή από τους κατοίκους της Εύβοιας”

Loading