Τι ακριβώς θα ισχύει από μεθαύριο για την εστίαση – Πως θα γίνεται ο έλεγχος στους κλειστούς χώρους

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διάγγλεμα, στο οποίο ανακοίνωσε πως από 16 Ιουλίου οι κλειστοί χώροι στην εστίαση και την ψυχαγωγία (καφέ, μπαρ, κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με παραπάνω από 3.000 κρούσματα να ανακοινώνοται χθες και την πιο επικίνδυνη και μεταδοτικότερη παραλλαγή «Δέλτα» να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σε όλους τους κλειστούς χώρους της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, από 16 Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, θα μπορούν να εισέρχονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης διαχωρίζονται σε:

Μεικτούς χώρους – με την παρουσία εμβολιασμένων και μη πολιτών ταυτόχρονα – αφορά μόνο τους ανοιχτούς χώρους.

Αμιγείς χώρους – με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πολιτών – το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους.

Επιπλέον, μέχρι τις 31 Αυγούστου, επιτρέπεται τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Οι κλειστοί χώροι ψυγαγωγίας (καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα λειτουργούν, όπως αναφέραμε, μόνο για καθήμενους εμβολιασμένους πολίτες και μάλιστα με πληρότητα 85%.

Μάλιστα, τονίζεται πως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Ένας ιδιοκτήτης beach bar για παράδειγμα, παρόλο που του δίνεται η δυνατότητα από το κράτος να έχει και ανεμβολίαστους πελάτες έχει την ελευθερία να επιλέξει πως αυτός θέλει να εξυπηρετεί μόνο εμβολιασμένους.

Στο παρακάτω βίντεο από το 4:36 και μετά μπορείτε να δείτε όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για τη λειτουργία των αμιγών και μεικτών χώρων. Πριν τον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Κικίλιας εξειδικεύει όσα ισχύουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, κάτι που επίσης ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό.

Πως θα ελέγχεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων πολιτών στους κλειστούς χώρους

Από χθες είναι διαθέσιμη στο AppStore και στο Google Play η εφαρμογή «Covid Free Gr» μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πελατών.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Δείτε επίσης: Η αγωνία Μητσοτάκη να αποφευχθεί νέο lockdown και το «ματ» στην αντιπολίτευση