Πανελλαδικές: Πως αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις

Ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα στατιστικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, θα διαμορφωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με μια πρώτη ανάγνωση, προς γενική άνοδο κατευθύνονται οι βάσεις των ΑΕΙ.

Kατακόρυφη αναμένεται να είναι η αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και των επιδόσεων των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Άλλο χαρακτηριστικό για τις φετινές εξετάσεις είναι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Οι Ιατρικές Σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και άνω, ενώ άνοδος αναμένεται και στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο. 

Περισσότερες από 100 σχολές αναμένεται να μην πιάσουν τη βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κενών θέσεων σε σχολές, ακόμα και περισσότερες από 10.000, καθώς ακόμα και αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει 7.000 μόρια, λόγω ΕΒΕ δεν θα αποκτήσει τη φοιτητική ιδιότητα, όπως πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων. Πρόκειται για ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών περιμένουμε άνοδο των βάσεων κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές -δηλαδή στις Πολυτεχνικές-, οι οποίες θα δυσκολέψουν τους μαθητές δεδομένου ότι έχουν καθορίσει τους ανώτατους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Το επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, για το οποίο η προθεσμία θα εκπνεύσει περί τα τέλη Ιουλίου. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.

Δείτε επίσης: Σοφία Κλεμπετσάνη: H μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου που αρίστευσε στις πανελλαδικές μιλά για τον δρόμο προς την επιτυχία εν μέσω πανδημίας

Loading