Κορονοϊός – Ειδικοί προειδοποιούν: Η τρίτη δόση του εμβολίου μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα πεθάνουν από Covid φέτος θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαμε κινηθεί σωστά. Ο εμβολιασμός εκείνων που κινδυνεύουν παντού είναι προς το δικό μας συμφέρον», ισχυρίζονται πολλοί επιστήμονες

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν οτι αν οι πολιτικοί αρχηγοί της Δύσης ψηφίσουν υπερ της χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης για τους πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών, αυτό αυτόματα θα σημαίνει τη στέρηση του δικαιώματος του εμβολιασμού έστω και με μία δόση, για τις φτωχές χώρες.

Ο καθηγητής Σερ Αντριου Πόλαρντ και ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμαχίας Εμβολίων Gavi, Σεθ Μπέρκλεϊ, προειδοποιούν, μιλώντας στον Guardian, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες σε χώρες που ήδη υποφέρουν από τη μάστιγα της πανδημίας.

«Αυτή είναι μια στιγμή-κλειδί για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», τόνισαν. «Η χορήγηση μιας τρίτης δόσης σε μεγάλη κλίμακα σε μια πλούσια χώρα θα έστελνε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις παντού. Αυτό θα απορροφούσε πολλές δόσεις εμβολίου από το σύστημα και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν επειδή δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να λάβουν ούτε μία δόση. Εάν εκατομμύρια άνθρωποι λάβουν μια αναμνηστική δόση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ισχυρή επιστημονική σύσταση, θα μείνει στην ιστορία η στιγμή κατά την οποία οι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να απορρίψουν την ευθύνη τους απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη κρίση της ζωής μας», υπογραμμίζουν.

«Δεδομένου ότι έχουμε την πολυτέλεια δύο δόσεων που εξασφαλίζουν αρκετό χρόνο υπέρ μας, δεν πρέπει να βιαζόμαστε να ενισχύσουμε εκατομμύρια ανθρώπους με μια τρίτη δόση, ενώ ο χρόνος τελειώνει για εκείνους που δεν έχουν καμία. Πρώτα οι πρώτες δόσεις. Είναι τόσο απλό» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ σχεδιάζουν, ή ήδη έχουν ξεκινήσει να χορηγούν, ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους πολίτες, αν και τα κριτήρια χορήγησης διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πρόσφατα είπε ότι το εθνικό σύστημα Υγείας είναι έτοιμο επιχειρησιακά για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως».

Σύμφωνα πάντως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα φρένο στις αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα συμβάλει στη μείωση της δραστικής ανισότητας που καταγράφεται στη διανομή εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση του εμβολίου – Ποιοι είναι στη λίστα (vid)

Loading