Γ. Πλακιωτάκης: Συμμετοχή στην επετειακή έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, παραβρέθηκε στην επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα», που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ Πλακιωτάκης τόνισε πως «Η παρούσα έκθεση μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό μια άμεση και ξεκάθαρη εικόνα των συνθηκών και των όρων κάτω από τους οποίους οι Έλληνες της θάλασσας αγωνίστηκαν για την ελευθερία του έθνους»

Είπε επίσης πως «ότι αντλούμε δύναμη και διδάγματα από την ιστορία των προγόνων μας και αποδίδουμε την τιμή που αρμόζει στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα στη θάλασσα».

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι:

«Η αξία της παρούσας έκθεσης ως πολιτιστικού δρώμενου είναι πολλαπλή, θα ήθελα όμως με τη σημερινή ευκαιρία να αναδείξω δύο εκπαιδευτικές πτυχές της: Tους πολυεπίπεδους συμβολισμούς της, που «παιδεύουν» το νου και την ψυχή μας και την πλαισίωση των ιστορικών αρχείων από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και τρισδιάστατα μοντέλα πολεμικών πλοίων που έλαβαν μέρος στον Αγώνα του 1821, και προσδίδουν μία φρέσκια πνοή στο όλο εγχείρημα»

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω από καρδιάς ευρύτερα το Ίδρυμα Ευγενίδου για τη συστηματική, πολύτιμη προσφορά του στην εκπαιδευτική κοινότητα, τελευταία έκφανση αυτής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στηρίζοντας την τηλεκπαίδευση με πολύτιμες δωρεές τεχνολογικού εξοπλισμού για την εκπαιδευτική μας κοινότητα».

Στον χαιρετισμό του ο  πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης,  τόνισε:

«Η επιλογή μας να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον Αγώνα των Ελλήνων στη Θάλασσα δεν είναι τυχαία, αφού το Ίδρυμα Ευγενίδου «οφείλει» την ύπαρξή του στη ναυτιλία και ως εκ τούτου συστηματικά υποστηρίζει τη ναυτική και τεχνική εκπαίδευση μέσα από τις εκδόσεις, τις δωρεές και τις υποτροφίες του, καθώς και με πληθώρα άλλων δράσεων. Σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζουμε μια πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού και μουσειακών αντικειμένων, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά, ενώ σημαντική είναι επίσης η χρήση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας στην παρουσίαση του όλου εγχειρήματος».

Συνεχίζοντας είπε: «Η έκθεση αυτή εντάσσεται στις δράσεις της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», μίας σύμπραξης στην οποία 16 από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό όραμα ενότητας και συνεργασίας, με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Η Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ανέφερε:

«Επιθυμία μας είναι, μέσα από τα τεκμήρια που επιλέξαμε, να αναδειχθεί η προετοιμασία του ναυτικού αγώνα, να καταγραφούν οι ναυτότοποι, η δομή του στόλου και η οργάνωσή του, οι πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και η συνεισφορά όχι μόνο των πρωταγωνιστών αλλά και των αφανών ηρώων του, οι οποίοι εκτός από τον εχθρό, έπρεπε να αναμετρηθούν πολλές φορές και με την πείνα».

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα πολλών επιμέρους συνεργασιών, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα,

Χάρις στην εικαστική κατασκευή που φιλοξενεί τα πρωτότυπα τεκμήρια και ενσωματώνοντας ψηφιακές εφαρμογές, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αξιοποιήσει την επαφή με το πρωτότυπο αρχειακό υλικό και την επαυξημένη πραγματικότητα των εφαρμογών και να μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή.

«Βυθίζεται» κυριολεκτικά στην ατμόσφαιρά της βοηθούμενος και από τη μουσική επένδυση, η σύνθεση της οποίας έγινε ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από την κυρία Αμαλία Παππά.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων, τηρώντας όλα τα τρέχοντα υγειονομικά μέτρα όπως αυτά ορίζονται από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς.

Λίγα λόγια για την έκθεση

H επετειακή έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Η Έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από αύριο Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαρτίου 2022.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο εμπόριο.

Τα τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Έτσι το κοινό θα βρεθεί μπροστά σε εντυπωσιακές διαδραστικές εμπειρίες και εικονικές περιηγήσεις (VR) σε 4 από τα πλοία που πήραν μέρος στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές δημιούργησε επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.

Υλικό για την Έκθεση παραχωρήθηκε και από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης αλλά και από την ιδιωτική συλλογή των Ανδρονίκης και Δημήτρη Κωστόπουλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης.

Δείτε επίσης: Διαθέσιμη από σήμερα η Ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας για την ακτοπλοΐα – Τι ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading