Ελένη Αρβελέρ: Αν υπήρχαν τα social media τον 19ο αιώνα θα είχαμε ακόμη την πανδημία της ευλογιάς

Η Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός, Ελένη Αρβελέρ είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «έγκλημα και βλακεία να μην εμβολιαζόμαστε»

Η Ελένη Αρβελέρ μίλησε για τους εμβολιασμούς κάνοντας έκκληση να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως. Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα της ανθρωπιάς και του συνάνθρωπου, καθώς όπως υπογραμμίζει, «Όταν δεν μπολιάζεσαι σήμερα δεν κινδυνεύεις εσύ, η γιαγιά σου, ο παππούς σου ή ο πατέρας σου κινδυνεύει και ο διπλανός σου».

«Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία λέξη που είναι μόνο ελληνική, τη λέξη συνάνθρωπος…Ο διπλανός σου είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπο», τόνισε η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη.

«Πριν ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, ειδικά όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις»

Αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις του Τσιτσιπά, η Αρβελέρ είπε ότι «μερικοί, ενώ είναι διάσημοι για άλλα πράγματα γράφουν αυτό που δεν πρέπει να πουν και να γράψουν. Το αρνητικό δικαιολογεί το ότι είναι ανεύθυνοι». «Δεν είμαι εγώ που δεν έχω ευθύνη είναι το πράγμα που είναι κακό. Είναι η ευκολία αυτών που είναι σκεπτικώς αναλφάβητοι», συμπλήρωσε.

Το εμβόλιο μεγάλη πράξη αλτρουισμού

«Ο εμβολιασμός είναι πρώτα πράξη αυτοπροστασίας και μετά μεγάλη πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης», τόνισε η κ. Αρβελέρ.

Παράλληλα, η πανεπιστημιακός υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες, αναφέροντας δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Η επιδημία, την εποχή του Περικλή, έδειξε το τέλος της Αθήνας. Η επιδημία στην εποχή του Ιουστινιανού, έδειξε το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας».

Έβγαλε στο προσκήνιο, μάλιστα, πρόσφατη συνομιλία που είχε με φίλο της γιατρό, ο οποίος της τόνισε πως «αν υπήρχαν τα social media στην αρχή του 19ου αιώνα θα είχαμε ακόμη να κάνουμε με την ευλογιά».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Φαντασίωση το τείχος ανοσίας; Οι πέντε λόγοι που είναι δύσκολο να «χτιστεί»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr