Στο ΣτΕ ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου στη Χαλκιδική

Του Αντώνη Τσολναρά

Και επίσημα ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης η κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής στην περιοχή «Γκατζουρέικα», στην παλιά Επαρχιακή Οδό Πολύχρονου – Χανιώτης, στο δήμο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, οικεία Δημοτική Αρχή και οι λοιπές τοπικές αρχές βρέθηκαν στο σημείο και έπειτα από μία σειρά διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, τα μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη διόδου προς την παραλία κατεδαφίζοντας την περίφραξη και απομακρύνοντας κορμούς και ρίζες δέντρων, καθώς και κλαδιά.

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για ένα θαλάσσιο μέτωπο ενός χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, παρότι ο νόμος Τρίτση προβλέπει διόδους προς την ακτή ανά 300 μέτρα.

Ο αγώνας των κατοίκων, οι οποίοι ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες (ξεκινώντας από την πολεοδομία), έφτασε σε απόφαση για κατεδάφιση περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Οι αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης, οι ιδιοκτήτες παραπονέθηκαν για το γκρέμισμα της περίφραξης, ενώ, μάλιστα, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις μετά τον Οκτώβριο, ή ακόμη και εκείνον το μήνα.

Ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός, επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες είχαν άδεια για την περίφραξη, ωστόσο η Πολεοδομία έκρινε ότι πρέπει να κατεδαφιστεί, ώστε να υπάρχει δίοδος προς την παραλία.

Να σημειωθεί ότι έως το μεσημέρι είχε ήδη ολοκληρωθεί το 50% των εργασιών της κατεδάφισης, ωστόσο ο κ. Κοντός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

«Υπάρχουν συρματοφράχτες, τσιμεντένιες κατασκευές και δένδρα, τα οποία πρέπει να κοπούν και στη συνέχεια να γίνει διαμόρφωση του χώρου με επίστρωση από χαλίκι, ώστε να είναι ικανοποιητική η πρόσβαση την παραλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός, για να προσθέσει ότι «ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών έφερε κάποιες αντιρρήσεις για την κατεδάφιση, όμως υπήρχαν οι σχετικές αποφάσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν».

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας τόνισε ότι το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ο δήμος θα προχωρήσει σε διάνοιξη δρόμων σε τμήματα εντός σχεδίου πόλεως, στην επέκταση της Τοπικής Κοινότητας του Πολυχρόνου, όπου έχουν εγκριθεί και οι σχετικές αποζημιώσεις και στη συνέχεια Μηχανικοί του δήμου, σε συνεργασία με την Πολεοδομία του δήμου Ν. Προποντίδας θα προχωρήσουν στην καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών στις εκτός σχεδίου πόλεως, σε όλη τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Κατεδαφίσεις και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζήτησε επίσης διερεύνηση από τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά για αυθαίρετες κατασκευές, κτίσματα, ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και αν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο συντελείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μεταβολή της μορφής του δάσους και καταπάτησης του.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο της κατεδάφισης:

Loading