Το ΣτΕ ακυρώνει την απόλυση διευθύντριας φυλακών

Σε πρόστιμο τριών μηνιαίων αποδοχών μετέτρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την πειθαρχική ποινή της απόλυσης που είχε επιβληθεί σε διευθύντρια των αγροτικών φυλακών ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου.

Η ποινή αφορούσε σοβαρά παραπτώματα, που αναδείκνυαν και τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούσαν ανέκαθεν στις φυλακές της χώρας.

Το εντυπωσιακότερο όλων των παραπτωμάτων της όμως ήταν οι πολύωρες μεταμεσονύκτιες επισκέψεις… κρατούμενου στο γραφείο της, τον οποίο η κυρία διευθύντρια… συμβουλευόταν πριν πάρει κάποια σημαντική απόφαση για την φυλακή!

Ο έλεγχος σε βάρος της διευθύντριας του σωφρονιστικού καταστήματος είχε πραγματοποιηθεί μετά από καταγγελία κρατούμενου ότι του χορηγούσαν ληγμένα φάρμακα.

Η νομαρχιακή διεύθυνση υγείας πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο όπου βρέθηκε πράγματι ποσότητα ληγμένων φαρμάκων τα οποία ήταν μαζί με τα μη ληγμένα.

Η έκθεση της υγειονομικής επιθεώρησης , το 2010, χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατούσε στη φυλακή ως «βεβαρημένη υγειονομική κατάσταση», καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυγών στα μαγειρεία, ενώ τα σκεύη ήταν στο δάπεδο και πλένονταν με πλαστικό σωλήνα νερού στο πάτωμα του εξωτερικού χώρου των μαγειρείων, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι ήταν ρυπαροί και φθαρμένοι.

Από δε τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου διαπιστώθηκε ότι οι προμήθειες ειδών διατροφής, γινόντουσαν με απευθείας αναθέσεις και τα έξοδα πληρώνονταν με προφορική εντολή της διευθύντριας προς το διαχειριστή της φυλακής

Πειθαρχική ποινή στη διευθύντρια

Μετά από όλα αυτά, το 2014 επιβλήθηκε στην διευθύντρια η πειθαρχική ποινή της απόλυσης για τα παραπτώματα τα αμελούς και ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός της υπηρεσίας.

Η ίδια επικαλέστηκε απειρία και έλλειψη εκπαίδευσης.

Το ΣτΕ στο οποίο προσέφυγε για την ακύρωση της απόλυσης της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους διαδικαστικούς ισχυρισμούς της διευθύντριας και έκρινε ότι δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως ευθύνης που κατείχε τα παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται.

Παρ΄ όλα αυτά όμως , το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ μετέτρεψε την απόλυση σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών.

Loading