«Μη στοχοποιείτε τους δικαστές για τη Novartis»

Κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητά ζητούν να μην στοχοποιούνται οι δικαστές που ερευνούν την υπόθεση της Novartis εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις επιθέσεις σε βάρος της Εισαγγελιάς Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου ζητούν νηφαλιότητα κα αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών.

Πρωτοφανής ενέργεια η κοινή ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αναρτήθηκε σήμερα στο site του Αρείου Πάγου. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναγκάζονται να προβούν σε τέτοια κίνηση.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Πέππας και η Ξένη Δημητρίου κατ΄ αρχάς αναφέρουν ότι «ο χειρισμός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µμέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µμεταξύ άλλων, τήρηση του µμέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δημόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών».

Απαιτείται κλίμα νηφαλιότητας

Στη συνέχεια αφού επισημαίνουν ότι η ανεξαρτησία  της Δικαιοσύνης είναι  αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών, τονίζουν ότι «ο δημόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Ο χειρισμός από τη ∆δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µμέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µμεταξύ άλλων, τήρηση του µμέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δημόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσμοθετημένη από την έννομη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όμως, ο δημόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. Άλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο».

 

Loading