Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το Θεογέφυρο Καλαμά (pics, vd)

Στην ιστορία πέρασε το ιστορικό Θεογέφυρο Καμαρά, ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, το οποίο κατέρρευσε το πρωί της Πέμπτης (8/2). Το ιστορικό φυσικό γεφύρι άντεξε το πέρασμα των χρόνων, όχι όμως και τις συνεχείς βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Σπάνιο δημιούργημα

Το Θεογέφυρο αποτελούνταν από μεγάλες πέτρες που σχημάτιζαν το γεφύρι που  χρησιμοποιούσαν επί σειρά ετών οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής. Μάλιστα, είχε χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες. Δυστυχώς, αυτό ανήκει, πλέον, στο παρελθόν…

Αναζητούν το «γιατί»

Τόσο οι μηχανικοί της Περιφέρειας Ηπείρου, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Ζίτσας, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, είναι αναστατωμένοι από αυτήν την κατάρρευση του Θεογέφυρου και αναρωτιούνται πώς φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη.

«Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για το φαινόμενο που θα ακολουθούσε εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών στην περιοχή», σχολίασε ο  Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος. Τόνισε, μάλιστα, πως δεν ήταν  δυνατή η ανθρώπινη παρέμβαση, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτού του μοναδικού αξιοθέατου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, δημιουργήθηκε μια κάθετη τομή ως προς την κατάπτωση των χωμάτων και  προκλήθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο πλάι σε γέφυρα τύπου μπέλει, στην οποία, για προληπτικούς λόγους, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Η ανακοίνωση του δήμου Ζίτσας αναφέρει τα εξής:

«Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας, το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα».

Πώς ήταν το ιστορικό γεφύρι

H εικόνα που αντικρίζει, πλέον, όσοι επισκέπτονται την περιοχή:

Πηγή video: epirus-tv-news.gr

Loading