Διαστάσεις επιδημίας ο ιός του Δυτικού Νείλου

Μόλις χθες (σσ. Τρίτη 29 Αυγούστου) κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων στο ΚΕΕΛΠΝΟ με αντικείμενο τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Την ίδια μέρα, ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, που προκαλούν ανησυχία για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ήδη μετράμε 16 θύματα από τον ιό ενώ έχουν ήδη καταγραφεί 133 περιστατικά μόλυνσης από τον ιό.

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα που έχει αναρτημένο στον ιστότοπο του το Κέντρο σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου, από την αρχή του έτους και μέχρι τις 22/08/2018 έχουν διαγνωστεί 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ 19 κρούσματα εμφάνισαν (εμπύρετο νόσημα).

Μέχρι τις 23 Αυγούστου, οπότε τα θύματα από τον ιό ήταν 11, οι θανόντες ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΚΕΕΛΠΝΟ οι εκπρόσωποι των Περιφερειών για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη υλοποιούνται, χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται αν αυτά υλοποιήθηκαν στην ώρα τους.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής τυχόν πρόσθετων μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων πρόληψης και απόκρισης.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση αν θα παρθούν πρόσθετα μέτρα, ποια θα είναι αυτά και αν υπάρχει μέριμνα για την ενεργοποίηση τους , τη στιγμή που σε μόλις μία εβδομάδα οι θάνατοι ασθενών από τον ιό αυξήθηκαν από 11 σε 16.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος,  έδωσε έμφαση στη διεθνή διάσταση του θέματος και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του ΠΟΥ όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο κ. Μπασκόζος ζήτησε να μην υπάρξει εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός γύρω από το συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να θέτει επί τάπητος άμεσες ενέργειες ώστε να μην εξελιχθεί σε επιδημία η διάδοση του ιού.

 Συναγερμός σε Κεντρική Μακεδονία και Αττική

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων, οι επηρεαζόμενες περιοχές στην Αττική είναι οι εξής: Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Φυλή (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής), Ηλιούπολη, Αθήνα, Γαλάτσι (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών), Σαλαμίνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Αγιος Ιωάννης Ρέντη, Τροιζηνία, Μέθανα, Πέραμα, Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων), Ηράκλειο, Βριλήσσια (Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα), Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα), Καλλιθέα, Μοσχάτο- Ταύρος (Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα), Ωρωπός (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής).

Έντονη είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι δήμοι: Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού- Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά.

Κρούσματα έχουν σημειωθεί επίσης στην Ημαθία (δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), στην Πέλλα (δήμοι Πέλλας, Σκύδρας), στο Κιλκίς (δήμοι Παιονίας, Κιλκίς), στη Χαλκιδική (δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας), στη Ροδόπη (δήμος Κομοτηνής), στον Έβρο (δήμος Διδυμότειχου), στις Σέρρες (δήμος Ηράκλειας). Τέλος, ο ιός κυκλοφορεί και στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα στο δήμο Μυλοποτάμου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγραφεί κυρίως στην Κόρινθο, στους δήμους Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων, στην Εύβοια, στον δήμο Χαλκίδας, στη Βοιωτία στους δήμους Τανάγρας, Αλιάρτου- Θεσπιέων και Θηβαίων.

Loading