Διαβεβαιώσεις Σταθάκη για τη ρευστότητα της ΔΕΗ

Την διαβεβαίωση ότι θα έχουμε ρεύμα το 2020 και η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει παρέσχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργανώνει στην Αθήνα η οργάνωση Hellenic Association for Energy Economics.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι διασφαλισμένη, ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων.

Η Ελλάδα από το 2020 θα αποτελεί σημείο εισόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της περιοχής, τόνισε ο υπουργός καθώς, όπως ανέφερε, το 2020 θα λειτουργούν τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ όσο και ο ελληνοβουλγαρικός ενώ ήδη έχει υλοποιηθεί η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, εργαζόμαστε για τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, εξηλεκτρισμό των μεταφορών, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μετά το 2050 ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις διασυνδέσεις των νησιών που θα επιτρέψουν την κατάργηση της χρήσης πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σκρέκας:”Το κόστος της ενέργειας για την βιομηχανία είναι διπλάσιο στην Ελλάδα”

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στην ΔΕΗ υποστήριξε ότι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος είναι μια σχεδόν χρεωκοπημενη επιχείρηση. Ταυτόχρονα, σημείωσε, το κόστος της ενέργειας για την βιομηχανία είναι διπλάσιο σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στην επόμενη.

Ο κ. Σκρέκας περιέλαβε στις προτεραιότητες την ασφάλεια εφοδιασμού με ανταγωνιστικό κόστος, την ύπαρξη πολλαπλών επιλογών για τους καταναλωτές, την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Σημείωσε εξάλλου την ανάγκη για επενδύσεις στα δίκτυα προειδοποιώντας για κίνδυνο σοβαρών διακοπών στην ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι.

Ο υπεύθυνος για ενέργεια και περιβάλλον της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Αρβανιτίδης ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2050 με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την αποθήκευση ενέργειας. Ζήτησε επίσης εθνική συνεννόηση για την ΔΕΗ προκειμένου να προσδιοριστεί ο νέος ρόλος της επιχείρησης στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και της περιοχής.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα απαιτείται ολιστική προσέγγιση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευσης, εξηλεκτρισμού, εξοικονόμησης και ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και την βιομηχανία, αλλά και αλλαγές στον σχεδιασμό των πόλεων και τις χρήσεις γης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading