Ποινική δίωξη κατά Λαυρεντιάδη και άλλους 11

Για τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς επίσης και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατηγορούνται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλα 11 άτομα για την υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων, με καταγγελόμενη ζημιά σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατομμυρίων ευρώ! Η δικογραφία είναι εδώ και ένα μήνα στο χέρι του ανακριτή που θα καλέσει σε απολογία τους εμπλεκόμενους.

Απάτη – μαμούθ

Η μήνυση της ΔΕΠΑ, είχε κατατεθεί στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Βελισσάριος Δότσης, κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE για «απάτη μαμούθ» με δόλιο σκοπό να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημιά της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ, καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμιά προοπτική είσπραξής του. Όπως τονιζόταν στην αναφορά, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η εταιρεία (ELFE) είχε πετύχει προσωρινής δικαστικής προστασίας. Η ELFE, όπως καταγγέλλεται, κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ELFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Loading