Ώρα για «Αυγομαχίες» στο Μεσημέρι του Δ. Θερμαϊκού

Οι «Αυγομαχίες», το παραδοσιακό έθιμο από τα βάθη του Πόντου, αναβιώνει και φέτος στο Μεσημέρι, του Δήμου Θερμαϊκού. Οι δημότες και οι επισκέπτες από άλλες περιοχές καλούνται να διαλέξουν το πιο «δυνατό» αυγό και να ριχτούν στη μάχη, τιμώντας το έθιμο.

Οι αυγομαχίες, οι οποίες συμβολίζουν την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό και έχουν εξελιχθεί σε θεσμό στον οικισμό Μεσημέρι, έχουν τις ρίζες τους στον Πόντο, ενώ μετά τη μεταφορά τους στην περιοχή, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερος κόσμος αγκαλιάζει την παράδοση αυτή, μετατρέποντας το παραδοσιακό τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών σε πραγματική μάχη.

«Αυγομαχίες» μέχρι… τελικής πτώσης

Την εκδήλωση διοργανώνει η τοπική κοινότητα Μεσημερίου σε συνεργασία με το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και ξεκινάει τη Δευτέρα του Πάσχα (9/4), στις 18.00. Πρώτοι διαγωνίζονται στο τσούγκρισμα των αυγών οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού Μεσημερίου, οι οποίοι μαζεύονται στο χώρο του Σταθμού, για να έρθουν σε επαφή με το έθιμο και να διασκεδάσουν.

Η δεύτερη και κύρια αυγομαχία πραγματοποιείται την Τρίτη 10/4, επίσης στις 18:00. Σε αυτή, οι… αυγομάχοι του Μεσημερίου, αλλά και όλης της Μακεδονίας, μαζεύονται στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, για να επιδοθούν σε μία μάχη μέχρι… τελικής πτώσης, η έκβαση της οποίας θα καθορισθεί από την ανθεκτικότητα του κάθε αυγού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το συγκεκριμένο σκοπό, χρησιμοποιούνται αυγά από ειδική ράτσα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αντοχή και την ισχύ τους.

Οι αγώνες συνεχίζονται στις 23 Απριλίου και στις 17 Μαΐου, ενώ στους συμμετέχοντες που διακρίνονται – ενήλικες και παιδιά – απονέμονται κύπελλα και μετάλλια.

Loading