Υπόθεση λούνα – παρκ Ελληνικού: «Έφταιγε ο καιρός»

Στην απότομη αλλαγή του καιρού που προκάλεσε ανεμοστρόβιλο απέδωσαν οι κατηγορούμενοι, τον τραγικό θάνατο του 13χρονου αγοριού στο υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό, τον Απρίλιο του 2014, καθώς απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργοδικείου της Αθήνας.

Πρόκειται για τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών του λούνα – παρκ αλλά και τον διαχειριστή του, οι οποίοι απέδωσαν το τραγικό συμβάν στην απότομη αλλαγή του καιρού και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ξαφνικά εκδηλώθηκε δυνατός αέρας (ανεμοστρόβιλος), με αποτέλεσμα ο φουσκωτός κύλινδρος μέσα στον οποίο βρισκόταν τα δύο αδέλφια να σηκωθεί στον αέρα και στη συνέχεια να προσγειωθεί στο έδαφος χτυπώντας στα άλλα παιχνίδια που βρισκόταν στο χώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο 13χρονος να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να χάσει τη μάχη για τη ζωή και η αδερφή του να υποστεί βαριά θλάση στον πνεύμονα. Μάλιστα η 11χρονη έως ότου αναρρώσει χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παίδων».

Μάλιστα ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, ανέφερε πως το αντικείμενό του ήταν να εγκαθιστά και να αποκαθιστά βλάβες στους μηχανισμούς των παιχνιδιών και ισχυρίσθηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει οδηγίες στους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους του λούνα – παρκ, που επίσης είναι κατηγορούμενοι στη δίκη, να ξεφουσκώσουν το παιχνίδι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι απρόοπτο.

Τη στιγμή του τραγικού συμβάντος είπε ότι απουσίαζε από το λούνα – παρκ αλλά ειδοποιήθηκε αμέσως από τους άλλους υπαλλήλους να επιστρέψει.

Πρόεδρος: Ποιος έδινε την εντολή να κλείσει το λούνα – παρκ λόγω καιρικών συνθηκών; Τι οδηγίες είχατε δώσεις στους υπαλλήλους σε περίπτωση αέρα ή καταιγίδας;

Κατηγορούμενος:  Τους είχα πει να μην λειτουργούν αυτά τα παιχνίδια. Εκείνη την ημέρα, ο καιρός άλλαξε ξαφνικά.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε τίποτα. Πως θα μπορούσα εγώ να προβλέψω την αλλαγή; Είναι όπως ο σεισμός…

Εισαγγελέας: Αναζητήσατε δελτίο καιρού;

Κατηγορούμενος:  Δεν προβλέπεται πουθενά στον κόσμο η αναζήτηση δελτίου καιρού.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται όμως να εγκαταστήσετε ένα παιχνίδι με ασφάλεια…

Κατηγορούμενος: Ήταν τόσο απρόοπτο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνω ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια τραγωδία και λυπάμαι πολύ. Έχω κι εγώ παιδιά και ξέρω. Και τα παιδιά μου είχαν μπει στο ίδιο παιχνίδι.

Ο έταιρος κατηγορούμενος διαχειριστής του λούνα – παρκ ανέφερε πως η επιχείρηση του τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης, ενώ σε ό, τι αφορά το ζήτημα της περίφραξης, οι αρμόδιοι (μηχανολόγοι και μηχανικοί) του είχαν πει πως αν την τοποθετήσει θα είναι απλά για να του πάρουν χρήματα. «Την ανύψωση της μπάλας, δεν την γλίτωνε τίποτα…ούτε ο Θεός» είπε στην απολογία του ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θέλοντας κι εκείνος να καταδείξει πως το τραγικό συμβάν, ήταν απόρροια της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

«Συλλυπητήρια στην οικογένεια. Είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι» είπε ακόμη ο κατηγορούμενος και σχετικά με το γεγονός ότι το λούνα –παρκ δεν διέθετε άδεια, πρόσθεσε: «Για την άδεια κάναμε όλες τις ενέργειες. Μίλησα πολλές φορές με τον δήμαρχο και επέμεινα να μας δώσει άδεια. Μου έλεγε: «τι αγχώνεσαι θα σου την δώσω την άδεια».

Ο κατηγορούμενος τόνισε ακόμη, ότι πολλές φορές είχε φωνάξει την εταιρεία πιστοποίησης των παιχνιδιών που βρισκόταν στο λούνα –παρκ.

Πρόεδρος: Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, γιατί δεν την είχατε φωνάξει;

Κατηγορούμενος: Την είχαμε πάρει να κάνει πιστοποίηση μία –δύο ημέρες πριν το συμβάν. Δεν πρόλαβε να έρθει.

Μιλώντας για τον συγκατηγορούμενό του, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Ήλεγχε τα πάντα, είναι πολύ τυπικός στη δουλειά του. Εν τη απουσία του, το λούνα – παρκ δεν λειτουργούσε. Κανένας άλλος δεν ήξερε να διαχειριστεί τα μηχανήματα. Εγώ μπορεί να φύσαγε και να άνοιγα, αυτός ποτέ».

Εισαγγελέας: Η όλη σας συμπεριφορά, χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραλείψεων. Γιατί δεν βάλατε περίφραξη; Θα σας εμπόδιζε ο Δήμος να κάνετε κάτι για την ασφάλεια του λούνα –παρκ.

Κατηγορούμενος: Θα μας έκοβε πρόστιμο.

Απολογούμενος στο δικαστήριο ο πρώτος εκ των δύο Πακιστανών υπαλλήλων του λούνα –παρκ ανέφερε: «Εκείνη την ημέρα ήρθαν τα παιδιά με τους γονείς τους στο λούνα –παρκ. Έκοψαν εισιτήριο και μπήκαν στο παιχνίδι. Ξαφνικά έκανε στρόγγυλο αέρα και η σηκώθηκε η μπάλα σε ύψος πάνω του ενός δέντρου και μετά έπεσε σε άλλο παιχνίδι. Λυπάμαι πολύ γι’αυτό που έγινε».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος υπάλληλος του λούνα –παρκ επίσης πακιστανικής καταγωγής ανέφερε στην απολογία του πως δεν ήταν μπροστά στο συμβάν. «Ο καιρός αρχικά ήταν καλό, αλλά μετά έβρεξε. Άκουσα τις φωνές και έτρεξα να δω τι συνέβη. Λυπάμαι για την τραγωδία που έγινε» τόνισε στο δικαστήριο.

Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Loading