Τ. Θεοδωρικάκος: Η κυβέρνηση θα στηρίξει ολόπλευρα την Αυτοδιοίκηση

Θεοδωρικάκος: κυβέρνηση στηρίξει ολόπλευρα την. Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διευκόλυνση της …. Θεοδωρικάκος: κυβέρνηση στηρίξει ολόπλευρα την. Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διευκόλυνση της …. ροη

Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διευκόλυνση της λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών, σκιαγράφησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωριακάκος, με τη νομοθετική ρύθμιση θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής, στα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη βούληση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να αναβαθμίσει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης» και να καταστεί «πυλώνας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, να υποδεχθεί επενδύσεις» που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Συναρτώντας μ’ αυτό και το γεγονός ότι «έχουμε τέσσερα καθαρά χρόνια» που δεν μεσολαβεί εκλογική αναμέτρηση έκανε λόγο για «χρυσή ευκαιρία να πετύχουμε την άνοιξη στην αυτοδιοίκηση».

Θα απλοποιηθεί η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε επίσης ότι σε δεύτερη φάση και μετά από «εξαντλητικό», όπως είπε χαρακτηριστικά, διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές που θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, θα προβεί στην επεξεργασία και κατάθεση μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής ρύθμισης μέσω της οποίας θα απλοποιείται η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες τόσο με το κράτος όσο και μεταξύ του Α’ και Β΄ βαθμού της. «Δεν θα αιφνιδιάζουμε. Έχετε μια νέα πολιτική ηγεσία φιλική, αποφασισμένη, με ανοικτούς ορίζοντες για συνεργασία. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ένταξη του κάθε δημάρχου. Ο πραγματικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν «χρώμα» ανάφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το υπουργείο θα είναι ανοιχτό για όλους τους δημάρχους

Από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε ότι το υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτό για όλους τους δημάρχους στην προσπάθειά τους να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών και επισήμανε ότι η συμβολή των δήμων όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική: στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην κάλυψη των κενών που άφηνε πίσω του το κεντρικό κράτος, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Την πρόθεση του να συνεργαστεί εποικοδομητικά και στενά με όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις και περιμένουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης χαιρέτισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις επισημαίνοντας πως κλειδί για μία αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης είναι η συνεχής συνεργασία και ανταλλαγή εποικοδομητικών απόψεων. «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες να διοικηθούν. Εμείς πολύ έγκαιρα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση και περιμένουμε τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις που θα άρουν το αδιέξοδο». Επίσης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ προσδοκά σε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το καλό της Αυτοδιοίκησης, ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης επισήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα διασφαλίσεων σ΄ότι αφορά τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ενώ για το πρόβλημα που έχει ενσκήψει στις Τοπικές Κοινότητες, όπου καμία παράταξη δεν έχει πλειοψηφία, πρότεινε πρόεδρος να αναδειχθεί εκείνος που η παράταξη του πήρε τις περισσότερες ψήφους.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading