Σεισμός στην Αττική: 49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Όπως έγινε γνωστό 49 δονήσεις καταγράφηκαν μέχρι τις 6.00 το πρωί σήμερα από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στη Μαγούλα. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέφερε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που παρέλαβε το πόρισμα της Επιτροπής,  εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός, λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόπουλος επισήμανε ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

Loading