Πυρκαγιά σε δάσος στον Αυλώνα

Η πρώτη δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και καίει πευκόφυτη περιοχή σε δύσβατο ορεινό σημείο μέσα σε χαράδρα. Στο σημείο για την κατάσβεσή της, επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στην επιχείρηση έχουν προστεθεί και δύο καναντέρ που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος και θα συνεχίσουν μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Προς το παρόν κατοικημένες περιοχές δεν κινδυενεύουν, ωστόσο λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί το πύρινο μέτωπο μέσα στην χαράδρα.

Έκκληση στους πολίτες

Να σημειωθεί επίσης πως τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες ωστόσο λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν καθιστούν πιο ευνοϊκή την εξέλιξή τους.

Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες καλούντα να αποφεύγουν την εκτέλεση των αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Loading