Πρέσπεια: Υπό το φως του φεγγαριού στον Αγ.Αχίλλειο η μεγάλη συναυλία

Οι Έλληνες ποιητές που μίλησαν για την ελευθερία, το πάθος του έρωτα, την αγάπη και τη λησμονιά, ήταν «παρόντες» σε μια μυσταγωγική βραδιά στο νησάκι του Αγ. Αχίλλειου, κάθε λεπτομέρεια της οποίας φρόντισαν οι διοργανωτές των φετινών Πρεσπείων 2019.

Οι εκδηλώσεις φέτος κλείνουν τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και ο Οργανισμός των Πρεσπών μερίμνησε να σφραγίσει αυτά τα σημαντικά γενέθλια, αφιερώνοντας το πρώτο μέρος της βραδιάς στο λόγο των ποιητών που τραγουδήθηκαν όσο κανείς άλλος στις πολύχρονες εκδηλώσεις των Πρεσπών, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ από την άλλη τίμησαν τον άνθρωπο που ανέσκαψε και ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της Πρέσπας αλλά και τη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, τον αείμνηστο Νίκο Μουτσόπουλο.

Σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα με το φως των λιμνών και το μισοφέγγαρο του Αυγούστου να φωτίζει τα ερείπια της Βυζαντινής Βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου, ο Μανώλης Μητσιάς μετέφερε στη σκηνή στίχους και τραγούδια από τους μεγάλους ποιητές, από τη Σαπφώ και τον Σικελιανό έως τον Ρίτσο και τον Βάρναλη. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη τραγούδησε για την ελευθερία, τον ανεκπλήρωτο έρωτα και τη λησμονιά, μέσα από τους στίχους του Ν. Λαπαθιώτη, του Ν. Γκάτσου και του Μ. Ελευθερίου.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς με τη βοήθεια του βιολιού της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, οι τρεις χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, ταξίδεψαν στα μεταβυζαντινά σοκάκια της Πόλης, της Σμύρνης και της Μ. Ασίας. Η Έλλη Πασπαλά και η σπουδαία Τουρκάλα Dilek Koc ερμήνευσαν μουσικές και τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Γιώργος Λιάνης, στο σύντομο χαιρετισμό του, μίλησε για το «θαύμα» της ενότητας και της ομόνοιας των Πρεσπών και του τριαντάχρονου Φεστιβάλ, όπου το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, πολιτικοί αρχηγοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και πρωθυπουργοί έχουν στηρίξει και στηρίζουν ακόμη και σήμερα. Κρατώντας στην αγκαλιά την 37χρονη σήμερα, Ντάνα, το μικρό κορίτσι που λάτρεψε ο Αντώνης Σαμαράκης, που χρειαζόταν να περάσει την παγωμένη λίμνη για να πάει στο σχολείο της και η οποία για μια περίοδο ήταν ένα από τα πρόσωπα-σύμβολα της Πρέσπας, θυμήθηκαν από κοινού τις δοκιμασίες και τις προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί το εμβληματικό έργο κατασκευής της πλωτής γέφυρας.

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «φέτος κλείνουν 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που είχε σαν αποτέλεσμα η Πρέσπα να χάσει τα 3/4 των κατοίκων της». Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και η περιοχή να προοδεύσει σημαντικά ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την ανάγκη «να ολοκληρωθούν τα έργα διάνοιξης της νέας συνοριακής διόδου στον Λαιμό της Πρέσπας, ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».

Νωρίτερα ο Οργανισμός των Πρεσπών σε μια σεμνή τελετή, ονοματοδότησε την πλωτή γέφυρα του Αγ. Αχιλλείου σε γέφυρα «Νίκος Μουτσόπουλος», προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή, αρχαιολόγου και επιστήμονα που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο Νίκος Μουτσόπουλος ανέσκαψε τη Βυζαντινή Βασιλική όπου βρήκε τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ, ενώ την ίδια στιγμή με το πολυσχιδές έργο του ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν των Πρεσπών με την αναστήλωση του ομώνυμου ναού του Αγίου Γερμανού και άλλα αναστηλωτικά έργα και σωστικές ανασκαφές. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Πρεσπών Γιώργος Λιάνης, ενώπιον της συζύγου του αείμνηστου καθηγητή και πολλών φοιτητών του που σήμερα είναι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στο ΑΠΘ, δήλωσε ότι «ευγνωμονούμε τον επιστήμονα και άνθρωπο με το βαρύ ίσκιο» και υποσχέθηκε ότι το 2020 οι Πρέσπες με ειδικό αφιέρωμα-εκδήλωση θα τιμήσουν τον καθηγητή, ενώ ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την ονοματολογία της γέφυρας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι δύο βουλευτές του νόμου Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης (ΝΔ) και Πέτη Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ), επίσης οι Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25.

Σήμερα στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας θα δώσει ρεσιτάλ ο Κώστας Χατζής ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα πρωταγωνιστήσει επί σκηνής η Ρένα Μόρφη.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με το «ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», όπου ο Γιώργος Κουρουπός θα παίξει στο πιάνο, και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα διαβάσουν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading