Παπαντωνίου: «Ανοίξτε τους λογαριασμούς μας στο εξωτερικό»

Για ανεντιμότητα κατηγορεί τώρα τους… ανακριτές του ο προφυλακισμένος πλέον, Γιάννος Παπαντωνίου.

Με αφορμή την διαρροή της πληροφορίας ότι κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων για τη μίζα από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αυτός και η σύζυγος του προέβαλλαν εμπόδια στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στο εξωτερικό, απέστειλε Δελτίο Τύπου στο οποίο ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκαν απολύτως με τις δικαστικές αρχές.

«Άλλαξε» στάση το ζευγάρι

Οι πληροφορίες πάντως από δικαστικές πηγές για την στάση που φέρεται ότι τηρούσε το ζεύγος Παπαντωνίου σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, όπου βρέθηκαν τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα τα οποία και τελικά τους οδήγησαν στη φυλακή, επιμένουν πως ενώ το ζεύγος Παπαντωνίου είχε μεταβεί στο γραφείο των ανακριτών οικειοθελώς τον Νοέμβριο του 2017 και υπέγραψε ότι συναινεί για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου σχετικά με δυο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην Ελβετία, στη συνέχεια… άλλαξε γνώμη.

Και αυτό διότι, αργότερα οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι η ίδια και ο σύζυγός της δεν παρείχαν την συναίνεσή τους στους ανακριτές και ότι παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου! Και όλα αυτά ενώ το έγγραφο με τη συναίνεσή τους που είχαν υπογράψει στους Έλληνες ανακριτές βρισκόταν στα χέρια του εισαγγελέα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Βέρνης.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του πρώην πανίσχυρου τσάρου της οικονομίας επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τους λογαριασμούς μου στο εξωτερικό, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

Από τη στιγμή που εμφανίστηκα μαζί με τη σύζυγό μου για πρώτη φορά ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς, ήδη πριν από ένα και πλέον έτος, δήλωσα την ανεπιφύλακτη προθυμία μου να συμβάλλω ώστε να επιταχυνθεί η ικανοποίηση του αιτήματος συνδρομής των ελληνικών Ανακριτικών Αρχών προς την ελβετική δικαιοσύνη για αποστολή των λογαριασμών μου που διατηρώ στις ελβετικές τράπεζες.

«Γι’ αυτό υπέγραψα»

Για το λόγο αυτό, υπέγραψα τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη δήλωση ενώπιον των Ανακριτικών Αρχών, με την οποία συναινούμε στο άμεσο άνοιγμα όλων των λογαριασμών που διατηρούμε οπουδήποτε της οικουμένης. Η δήλωση αυτή εστάλη στις ελβετικές αρχές. Λίγο μετά και επειδή οι ανακριτές διετύπωναν προς το συνήγορό μας κ. Αρ. Χαραλαμπάκη παράπονα για το ότι καθυστερεί η αποστολή των αντιγράφων των λογαριασμών από την Ελβετία, ο κ. Χαραλαμπάκης σε συνεργασία με τον Ελβετό δικηγόρο μας κ. Saal, παρέδωσε ιδιόχειρα στις ελληνικές ανακριτικές αρχές πλήρη αντίγραφα των τραπεζικών μας λογαριασμών στην Ελβετία, ώστε να επιταχυνθεί η ανάγνωση και ανάλυσή τους μέχρι να έρθουν τα επίσημα αντίγραφα. Κάποια στιγμή αργότερα οι ανακριτικές αρχές μας επιβεβαίωσαν τη λήψη και των επίσημων αντιγράφων, χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο.

«Ανοίξτε τους λογαριασμούς μας στο εξωτερικό»

Μόλις πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της απολογίας μας ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η δική μου πολύωρη απολογία και ευρίσκετο περί το τέλος της η απολογία της συζύγου μου Ρούλας, οι Ανακριτές μας επέδειξαν έγγραφο της Εισαγγελίας της Βέρνης, χρονολογούμενο από τον Μάιο ή Ιούνιο 2018, στο οποίο διευκρινιζόταν ότι για να θεωρηθεί έγκυρη η συναίνεση θα έπρεπε να έχει προσυπογράψει και ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας, κάτι το οποίο δεν μας ζητήθηκε από την Ανακριτική Αρχή παρότι ο δικηγόρος μας ήταν παρών κατά τη διάρκεια υπογραφής του εντύπου συναίνεσης. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία εστάλησαν και επίσημα από τις Ελβετικές Αρχές.

Εντύπωση όμως προξενεί, το γεγονός ότι, παρότι οι ελληνικές Ανακριτικές Αρχές είχαν στα χέρια τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες το έγγραφο αυτό της Εισαγγελίας της Βέρνης, δεν ενημέρωσαν το συνήγορό μας για το γραφειοκρατικό αυτό ζήτημα, ώστε να σπεύσει να το επιλύσει άμεσα, παρότι οι επαφές του συνηγόρου μας με τις ανακριτικές αρχές ήταν συχνές και σε αυτές δηλωνόταν πάντα απερίφραστα η εκ μέρους μας διάθεση απόλυτης συνεργασίας.

«Καμία αντίρρηση»

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι όχι μόνο δεν προβάλαμε σε καμία φάση της διαδικασίας αντίρρηση ούτε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κώλυμα προόδου της ανάκρισης, αλλά τουναντίον με περισσή προθυμία και απόλυτο πνεύμα συνεργασίας πράξαμε από την πλευρά μας παν το δυνατό για να συνδράμουμε στην απρόσκοπτη ολοκλήρωσή της. Είναι συνεπώς τουλάχιστον ψευδές και ανέντιμο να προβάλλεται δήθεν κωλυσιεργία μας ως λόγος που δικαιολογεί την προσωπική μας κράτηση».

Δείτε επίσης: «Ο Πολάκης φαντασιώνεται ότι θα με βάλει φυλακή»

Loading