«Οι δύο Έλληνες δεν είναι αντικείμενο ανταλλαγής»

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν διαφύγει στη χώρα μας. Αυτό, τουλάχιστον, φέρεται να υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση Τούρκου αξιωματούχου για το ενδεχόμενο ανταλλαγής των Μητρετώδη και Κούκλατζη με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Ερντογάν και η δήλωση Μποζντάγ

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Εξάλλου, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η γειτονική χώρα ως διαπραγματευτικό αυτού και αντάλλαγμα τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου φάνταζε ως ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο από την πρώτη κιόλας στιγμή.

«Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο Έλληνες στρατιώτες, ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών», είχε δηλώσει σχετικά ο Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου Τουρκίας – ΕΕ στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στα τέλη Μαρτίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, είχε ισχυριστεί πως δε συσχετίζει τις δύο υποθέσεις και το ίδιο φέρεται να έκανε και ο αντιπρόεδρός του, Μποζντάγ, υποστηρίζοντας πως οι δύο Έλληνες δε θα χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενο ανταλλαγής.

Loading