Μάτι: Τι προβλέπει η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

Διαδικασία μη αυτοπρόσωπης παρουσίας για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πληγέντων από την πυρκαγιά στο Μάτι δικαιούχων, για τα ακίνητα που φέρουν δελτίο επανελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, αυτή προβλέπει ότι:

Για τους δικαιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση και δήλωση συναίνεσης για το έκτακτο βοήθημα των 5.000 ευρώ, συντάσσεται κατάλογος με επεξεργασία των στοιχείων των δελτίων επανελέγχου και των αιτήσεων, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ.

Η επεξεργασία στοιχείων και η σύνταξη καταλόγου δικαιούχων θα συνταχθεί τμηματικά, το αργότερο μέχρι 20/9/2018, ανά δελτίο επανελέγχου (αριθμός), ΑΦΜ ιδιοκτήτη, ΑΤΑΚ (αριθμούς ακινήτου στο Ε9) και τηλέφωνο επικοινωνίας. Στο αρχείο αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και εγγραφές για τυχόν συνιδιοκτήτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η ΑΑΔΕ, μέχρι τις 21/9/2018, θα ενημερώσει τους ιδιοκτήτες με μήνυμα στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Αναλυτικά

Φορολογούμενοι που θεωρούν ότι δικαιούνται την απαλλαγή και δε θα λάβουν το σχετικό μήνυμα, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.) της ΑΑΔΕ στον αριθμό 210 6247000 μέχρι και την Τρίτη 25/9/2018, που ειδικά για τον σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει και το Σαββατοκύριακο (22-23/9) μεταξύ 8:30-15:00.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό του δελτίου επανελέγχου και τον ΑΤΑΚ του ακινήτου. Με βάση τα τρία αυτά στοιχεία, θα εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ) αν όντως οι φορολογούμενοι που θα καλέσουν δικαιούνται την απαλλαγή.

Κατόπιν επιβεβαίωσης των τηλεφωνικών αιτημάτων από το ΥΜΕ και μετά την επεξεργασία του συνολικού αρχείου, η ΔΗΛΕΔ θα επανεκκαθαρίσει, κατόπιν απαλλαγής, μαζικά τον ΕΝΦΙΑ των εν λόγω φορολογουμένων και θα αναρτήσει τα νέα εκκαθαριστικά στις 26/9.

Φορολογούμενοι που δεν θα έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα στον λογαριασμό τους στο TAXISnet και δεν θα έχουν καλέσει στο ΚΕΦ της ΑΑΔΕ μέχρι και την Τρίτη 25/9 ή θα έχουν καλέσει μέχρι την ημερομηνία αυτή, αλλά δεν θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι είναι δικαιούχοι της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ, θα χρειαστεί να επισκεφτούν προς τον σκοπό αυτόν τη ΔΟΥ τους.

Loading