Κοντονής: Επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής παιδιού σε υποθέσεις απαγωγής

Υπέρ της  επιτάχυνσης της διαδικασίας επιστροφής παιδιού σε υποθέσεις απαγωγής, τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου  Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο κ. Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή και  υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, μέσω της πρόβλεψης αρμοδιοτήτων με σαφήνεια, προς αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων.

Επιπλέον, τόνισε πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και μητρώα που τηρούνται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η Ελλάδα προγραμματίζει την ενσωμάτωση των σχετικών διατάξεων έως τον προσεχή Ιούνιο.

Εξάλλου, ο κ. Κοντονής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της διαδικασίας κήρυξης της εκτελεστότητας για όλες τις αποφάσεις σε υποθέσεις γονικής μέριμνας, καθώς και τη βελτίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής παιδιού σε υποθέσεις απαγωγής.

Απλοί και σαφείς κανόνες

Όπως εκτιμά ο ίδιος, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για δημιουργία απλών και σαφών κανόνων ώστε να μην παρέχεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη όπου μια απόφαση εκτελείται να αξιολογούν με βάση τα εθνικά τους κριτήρια τις αποφάσεις των υπολοίπων κρατών-μελών, καθώς τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η Vera Jourova, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τους Υπουργούς για τις εξελίξεις στα πεδία των αποδεικτικών στοιχείων που τηρούνται σε ηλεκτρονικά συστήματα και της αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

Εκτέθηκαν απόψεις και κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το αχαρτογράφητο του σχετικού πεδίου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κοντονής είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες σε θερμό κλίμα με την ομόλογό του, Υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας κα Tsetska Tsacheva. Της μετέφερε την άποψη της Κυβέρνησης, ότι η βουλγαρική προεδρία είναι και βαλκανική προεδρία, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα. Επίσης ο κ. Κοντονής συναντήθηκε με τον διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) Michael O’ Flaherty και εξασφάλισε τη στήριξη του Οργανισμού στα ζητήματα που άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως με τη μορφή ενημέρωσης για τις βέλτιστες πρακτικές.

 

Loading