ΙΚΘ: «Η βεβήλωση του μνημείου στο ΑΠΘ αποτελεί μέγιστη προσβολή»

Την αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προκάλεσε η βεβήλωση ενός ακόμη μνημείου Ολοκαυτώματος, αυτή τη φορά στο ΑΠΘ από αγνώστους στις 10/7, κίνηση η οποία καταδικάζεται μέσω ανακοίνωσης.

«Η βεβήλωση αποτελεί προσβολή προς το μνημείο, αυτό που ανεγέρθη για να τιμήσει και να επαναφέρει στη μνήμη όλων, τους φοιτητές του ΑΠΘ – Εβραίους στο θρήσκευμα- που χάθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να συνδέσει τη τρέχουσα εικόνα του χώρου με την ιστορία της για να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση την ύπαρξη για αιώνες του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου που καταστράφηκε από τους ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Ταυτόχρονα το εξαιρετικά αυτό λυπηρό γεγονός είναι μέγιστη ασέβεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων» αναφέρει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Και προσθέτει: «Το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει πως οι απαραίτητες και επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς της πόλης και της πατρίδας μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και την παράλληλη ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της, ενοχλούν».

Loading