Ημερίδα κατά των ρατσιστικών εγκλημάτων στο Μέγαρο Μουσικής

Ημερίδα με θέμα «Οικοδομώντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης» διοργανώνει την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα υπογραφεί «Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα».

Στόχοι της Συμφωνίας Συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων:

  • Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την έννοια των ρατσιστικών εγκλημάτων.
  • Η βελτίωση των ικανοτήτων των εμπλεκομένων μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων.
  • Η βελτίωση του συστήματος καταγραφής και συλλογής δεδομένων σχετικά με το ρατσιστικό έγκλημα και η αξιοποίηση των καταγεγραμμένων δεδομένων.
  • Η διασφάλιση της προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες.
  • Η παροχή οδηγιών για κάθε θεσμικό όργανο ή φορέα και η διαβούλευση για τυχόν νομοθετικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος.

Τη Συμφωνία Συνεργασίας θα υπογράψουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, η Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτριος Βίτσας, ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Νικόλαος Τόσκας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Κράνης, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιος Σταυρόπουλος, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Philippe Leclerc, και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Καλλιόπη Θεολογίτου.

Με αυτή τη Συμφωνία Συνεργασίας η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αποδεικνύουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν συνολικά και αποτελεσματικά το ρατσιστικό έγκλημα.

Loading