Απάντηση για τα περί μεταβίβασης του μνημείου Νεώριου Moro στην ΕΤΑΔ

«Παραπλανητικά και ανακριβή» χαρακτηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, τα δημοσιεύματα σχετικά με τη μεταβίβαση του ενετικού μνημείου Νεώριου Moro στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

Μετά τα νέα δημοσιεύματα, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «καμία πράξη μεταβίβασης ή άσκησης διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί και δεν πρόκειται να επιχειρηθεί από την ΕΤΑΔ για τον κατάλογο των 10.119 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, πριν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των εξαιρουμένων ακινήτων, που διενεργείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων».
Συμπληρώνει ότι «ακολουθεί αντίστοιχος έλεγχος και για τον κατάλογο των περίπου 72.000 ακινήτων που έχει βρεθεί να διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ από το παρελθόν».

Από το 2011 πέρασε στην ΚΕΔ το ενετικό μνημείο

Το δημόσιο ακίνητο, ενετικό μνημείο Νεώριο Moro, που βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων, υπαγόταν το 1979 στη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία με νομοθετικές διατάξεις συγχωνεύτηκε δι’ απορροφήσεως με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει πληροφορώντας ότι η ΚΕΔ «ήδη από το 2003 είχε παραχωρήσει κατά χρήση το παραπάνω ακίνητο στον δήμο Χανίων, με σκοπό την αποκατάστασή του και τη διαμόρφωση-ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Ιστιοπλοΐας, υπό τον όρο της σχετικής έγκρισης του υπουργείου Πολιτισμού και της καταβολής ανταλλάγματος ίσου με ποσοστό 4% επί της αξίας του ακινήτου από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.

Την παραχώρηση ενέκρινε, υπό όρους, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με υπουργική απόφαση.

Το 2005 ορίστηκε το μηνιαίο μίσθωμα στο ποσό των 735 ευρώ μετά την αποκατάσταση του κτίσματος, ενώ κατά το ίδιο έτος η ΚΕΔ ενέκρινε την λειτουργία εντευκτηρίου-κυλικείου. Το 2010, η χρήση του Νεωρίου Moro παραχωρήθηκε από τον δήμο Χανίων στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, με την πρόβλεψη ότι το μίσθωμα θα καταβάλλεται στην ΚΕΔ, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ.

Ήδη από το δημοσιευθέν έγγραφο της ΕΤΑΔ ΑΕ προς τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, προκύπτει ευθέως ότι τα ακίνητα της ΚΕΔ περιήλθαν στην ΕΤΑΔ κατά το έτος 2011 με την συγχώνευση των εταιρειών, και ότι οφείλονται σε αυτή μισθώματα ήδη από 28.05.2016, δηλαδή δύο χρόνια πριν την απόφαση του υπουργού Οικονομικών» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Loading