Αίτημα εξαίρεσης για «το Λίπος» κατέθεσε η Κωνσταντοπούλου

Αίτημα εξαίρεσης των δικαστών του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, στο οποίο συζητείται το αίτημα έκδοσης των Γαλλικών Αρχών, του Γεωργιανού Λάσα Σουσανσβίλι, γνωστού με το ψευδώνυμο «το Λίπος», υπέβαλε την Τρίτη (21/8) η συνήγορος του εκζητούμενου, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε, μάλιστα, ευθεία παρέμβαση της κυβέρνησης στην υπόθεση αλλά και προσωπικά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Οι γαλλικές αρχές ζητούν την έκδοση του «Λίπους», τον οποίο κατηγορούν ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης.

Λίγο πριν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας όμως, η κ. Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι «με πρωτοφανή τρόπο συνεδριάζει μέσα στον Αύγουστο, όπως δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για ήσσονος ποινικής σημασίας υπόθεση. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στη Γαλλία, δηλαδή σε χώρα δανειστή, να τον παραδώσει, έχοντας υπονομευθεί πλήρως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αφού πια κάμπτονται όλες οι αρχές του Κράτους Δικαίου, μόνο για να ικανοποιηθούν οι δανειστές…».

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο 57χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές τού αποδίδουν τον τίτλο ηγετικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία.

Το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απάντησε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σουσανσβίλι, υπό τον όρο της επαναμεταγωγής του στην Ελλάδα, όταν ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, καθώς έχει ακόμη εκκρεμότητες στη χώρα μας.

Η δικηγόρος του «Λίπους» κάνει ακόμα λόγο «για επιχείρηση παράκαμψης των απορριπτικών αποφάσεων του 2012 σε αίτημα έκδοσης των Αρχών της Γαλλίας». Όπως υποστηρίζει, «το ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών βασίστηκε σε μικροκλοπές που διαπράχθηκαν -π.χ. αρωμάτων, σακιδίου κλπ- ενώ δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Η διαδικασία ανάπτυξης του αιτήματος εξαίρεσης συνεχίζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο, όπου παρίσταται και ο ίδιος ο εκζητούμενος Γεωργιανός.

Loading