Χρήστος Σταϊκούρας:Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα- Εισερχόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης

Παρά τις πιέσεις από την πανδημία, η ανεργία μειώθηκε το 2020 στο 16,4% από 17,3% το 2019

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω της πανδημίας το 10ο Επενδυτικό Συνέδριο στη Νέα Υόρκη έγινε διαδικτυακά. Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο.

Ο υπουργός έκανε αναφορά για μία σειρά θετικών δεικτών που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα και ότι εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης. 

«Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, καλύτερα από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση, καθιστώντας ρεαλιστική την επίτευξη της πρόβλεψής της για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο ΟΟΣΑ, έχουν κάνει ακόμη υψηλότερες εκτιμήσεις, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 4,1% και 3,8%, αντίστοιχα. Επίσης, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκε σημαντικά στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 75,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. » δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας

Καλά σχεδιασμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης

«Τους τελευταίους 9 μήνες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον Moody’s και τον S&P ενώ η χώρα μας άντλησε συνολικά 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλό κόστος από τον Ιούλιο του 2019.» Τέλος επισήμανε οτι «Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης της πανδημίας και ο δείκτης PMI, που αντανακλά την πορεία της μεταποίησης, αυξήθηκε τον Μάιο στις 58 μονάδες από 54,4 τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2000. Επιπλέον, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση», ανέφερε ο υπουργός.

Καταλεικτικά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οτι ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ESI) έφτασε σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο. 

Δείτε επίσης: Η οικονομία τραβά την ανηφόρα και τα χαμογέλα επιστρέφουν στο Μαξίμου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ