Άγγελος Αγραφιώτης / Novartis: Οι «περίεργες» ομοιότητες με το «βρώμικο ‘89»

Του Άγγελου Αγραφιώτη*

Τις τελευταίες μέρες η πολιτική ζωή του τόπου κινείται στους ρυθμούς του σκανδάλου Novartis. Μία υπόθεση η οποία διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας.

Στην υπόθεση Novartis η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της επιχειρούν να εμπλέξουν και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η μεθοδολογία που ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη θυμίζει έντονα το «βρώμικο 89». Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή του τόπου. Όλα έδειχναν ότι θα κυβερνούσε και τρίτη τριετία. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πανίσχυρο.

Διέθετε βάση, ισχυρό κομματικό μηχανισμό αλλά και εκατομμύρια δημοκρατικούς οπαδούς σε ολόκληρη τη χώρα που πίστευαν και μάχονταν για τα ιδανικά της Αλλαγής, της λαϊκής κυριαρχίας και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων της χώρας που ευαγγελιζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μη μπορώντας να πλήξουν διαφορετικά το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι συντηρητικές δυνάμεις του τόπου, εκφραζόμενες από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, έστησαν μία πολιτική σκευωρία.

Επιχείρησαν να σύρουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με υποτιθέμενο στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Ο πραγματικός στόχος φυσικά ήταν η ηθική και πολιτική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Για το λόγο αυτό η δίκη καλύφθηκε και τηλεοπτικά προκειμένου χιλιάδες Έλληνες να δουν το λαοπρόβλητο ηγέτη να κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος με διάτρητα στοιχεία. Έναν πρωθυπουργό νυν ή πρώην δεν τον βάζεις να σταθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου παρά μόνο εάν υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία για την ενοχή του. Σε διαφορετική περίπτωση η εμπλοκή του δεν αφορά απονομή Δικαιοσύνης και κάθαρση, αλλά ωμή «πολιτική δολοφονία».

Με τη βαριά «σκιά» της υπόθεσης Κοσκωτά να κρέμεται πάνω από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ο «αποστάτης» Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. Οι εξελίξεις βέβαια δικαίωσαν πανηγυρικά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η σκευωρία κατάρρευσε, ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε και επανήλθε στην εξουσία συντρίβοντας εκλογικά τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο λαός απέδειξε ότι δεν συγχωρεί τους συκοφάντες και τους «πολιτικούς δολοφόνους».

Κάτι ανάλογο επιχειρεί και σήμερα η κυβέρνηση με το σκάνδαλο Novartis, εφαρμόζοντας το «Δόγμα του Σοκ» το οποίο προφανώς έχει μελετήσει….

Από την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, προκύπτει πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν. Χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του «βρώμικου ‘89» με τους ψευδομάρτυρες και τα pampers μόνο και μόνο για να δολοφονήσουν πολιτικούς αντιπάλους. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μεθόδευση η οποία καθοδηγείται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα με εκτελεστικούς βραχίονες τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και θύλακες που αυτός ελέγχει στην Δικαιοσύνη, σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες.

Την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους,  δείχνουν μία σειρά από κινήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Ας ξεκινήσουμε από το timing της αποκάλυψης του σκανδάλου Novartis.

Την περασμένη Κυριακή 1 εκατομμύριο πολίτες κατέκλυσαν το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Σκοπιανό. Όσο και να προσπάθησαν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους να τους βαφτίσουν «φασίστες» και «ακροδεξιούς» η αλήθεια είναι μία: Το ποτάμι της λαϊκής οργής τρόμαξε την κυβέρνηση.

Το μαρτυρά ο αριθμός των διαδηλωτών που ανακοίνωσε επίσημα η Ελληνική Αστυνομία που μόνο γέλια προκάλεσε στους χιλιάδες αγνούς πολίτες που κατέβηκαν στο Σύνταγμα. Όλως τυχαίως μία ημέρα μετά, διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα η τελευταία κατάθεση ανώνυμου μάρτυρα ελήφθη την Κυριακή, ανήμερα δηλαδή του συλλαλητηρίου.

Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, αντιλαμβάνεται το άγχος της κυβέρνησης για αλλαγή ατζέντας στην πολιτική σκηνή, με την ίδια και τον Αλέξη Τσίπρα κυριολεκτικά στριμωγμένη στη «γωνιά του ρινγκ», δεχόμενη απανωτά πολιτικά χτυπήματα ένα βήμα μόλις πριν την κατάρρευση.

Η αγωνία της κυβέρνησης για να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο η πολιτική σκευωρία και η «δολοφονία» πολιτικών αντιπάλων, φάνηκε και από την επίσκεψη τη Δευτέρα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε ο ίδιος, ανέφερε απροκάλυπτα ότι βρέθηκε εκεί προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση, ενώ αρχικά είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,  αναφερόμενος σε σύμπτωση και πως η επίσκεψή του εκεί… αφορούσε σε προσωπική του υπόθεση.

Επρόκειτο για μέγιστο θεσμικό και πολιτικό ατόπημα που ξεγύμνωσε την κυβερνητική προσπάθεια σπίλωσης. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά τη διάκριση των τριών εξουσιών – Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής – καθώς επίσης και τη διαδικασία που ακολουθείται από τη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με πολιτικά πρόσωπα. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά «σανό» με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ταΐζει διαρκώς τους ψηφοφόρους του, μη έχοντας να δείξει κάτι από αυτά που τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία της υπόθεσης Novartis.

Ακόμη και να υποθέσουμε ότι ευσταθούν όλα όσα αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει απονομή Δικαιοσύνης,  διότι τα περισσότερα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί.

Περαιτέρω όλοι γίναμε μάρτυρες συνεντεύξεων υπουργών σε ΜΜΕ, οι οποίοι έφτασαν δημόσια να αναφέρουν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες,  καθώς και το περιεχόμενο της δικογραφίας. Αντιδικονομικές ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης,  η οποία βιάστηκε να πανηγυρίσει,   ενέργειες που  καταρράκωσαν τη διαδικασία και υποβάθμισαν την υπόθεση,   θυμίζοντας τσίρκο και όχι μια ευνομούμενη πολιτεία. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι εισαγγελείς δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

Ως Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και άνθρωπος που χρόνια τώρα πορεύομαι με αξίες και ιδανικά, έχοντας ο ίδιος, εκ της επιχειρηματικής ιδιότητάς μου, συμμετοχή σε εξιχνιάσεις οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου και της κρατικής περιουσίας,  είμαι ο πρώτος που ζητώ να βγουν όλα στο φως και όσοι τα πήραν κάτω από το τραπέζι πραγματικά να πληρώσουν.

Αρκεί βέβαια να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι να χρησιμοποιούνται βορά στα ΜΜΕ με απώτερο σκοπό την πολιτική τους εξόντωση.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και «δολοφονίες» πολιτικών αντιπάλων.

Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση, όχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση  Τσίπρα θα έχει την ίδια τύχη με αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά το «βρώμικο ‘89».

*Ο Άγγελος Αγραφιώτης είναι μέλος της γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, στον Τομέα Προστασίας του Πολίτη 

Loading