Βέλγιο: Τα δικά του σύνορα «χάραξε» αγρότης με τη Γαλλία

Ένας αγρότης στο Βέλγιο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στο Βέλγιο και την Γαλλία μετά την «επαναχάραξη» των συνόρων.

Το γεγονός έγινε γνωστό από ντόπιος ιστοριοδίφης, που περπατούσε στο δάσος, παρατήρησε ότι μια πέτρα που ήταν το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών είχε κινηθεί 2,29 μέτρα.

Ο Βέλγος αγρότης, είχε μετακινήσει μέσα σε γαλλικό έδαφος, προφανώς ενοχλημένος από την πέτρα που βρισκόταν στον δρόμο του τρακτέρ του.

Παρόλο που θα περίμενε κανείς να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, εντούτοις, αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα και από τις δυο πλευρές.

Ο David Lavaux, δήμαρχος του βελγικού χωριού Erquelinnes, δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1: «Έκανε το Βέλγιο μεγαλύτερο και τη Γαλλία μικρότερη, δεν είναι καλή ιδέα».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, αυτή η κίνηση προκάλεσε πονοκέφαλο μεταξύ ιδιωτών γαιοκτημόνων.

Η πέτρα χρονολογείται από το 1819.

Σημειώνεται πως τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου εκτείνονται σε 620 χιλιόμετρα (390 μίλια). Θεσμοθετήθηκαν επίσημα βάσει της Συνθήκης του Κορτρίκ, που υπογράφηκε το 1820 μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο Βέλγος δήμαρχος δήλωσε: «Ήμουν χαρούμενος, η πόλη μου ήταν μεγαλύτερη, αλλά ο δήμαρχος του Bousignies-sur-Roc δεν συμφώνησε».

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο στα σύνορα», δήλωσε αστειευόμενος ο δήμαρχος του γειτονικού γαλλικού χωριού, Aurélie Welonek.

Οι τοπικές βελγικές αρχές σχεδιάζουν να επικοινωνήσουν με τον αγρότη για να του ζητήσουν να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της θέση.

Εάν αυτό δεν συμβεί, η υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει στο Βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα έπρεπε να καλέσει την γαλλο-βελγική συνοριακή επιτροπή, που παραμένει αδρανής από το 1930.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. David Lavaux σημείωσε ότι ο αγρότης μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες εάν δεν συμμορφωθεί.

«Εάν δείξει καλή θέληση, δεν θα έχει πρόβλημα, θα επιλύσουμε φιλικά το ζήτημα», δήλωσε στον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων Sudinfo.

Loading