Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό στον κόσμο ξεκίνησε το ταξίδι του στην Αρκτική

Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό στον κόσμο, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι του διάρκειας δύο εβδομάδων στην Αρκτική στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να αξιοποιήσει τις εμπορικές δυνατότητες στην περιοχή.

Το πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό «Arktika» απέπλευσε από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό το λιμάνι του Μούρμανσκ της Αρκτικής, ξεκινώντας ένα ταξίδι που σηματοδοτεί την είσοδό του στον στόλο παγοθραυστικών της Ρωσίας.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatomflot χαρακτήρισε το παγοθραυστικό ως το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό στον κόσμο. Έχει μήκος 173 μέτρα, πλήρωμα 53 ατόμων και μπορεί να σπάει πάγους πάχους τριών μέτρων.

Το πλοίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Μόσχας να αναπτύξει την θαλάσσια οδό της Βόρειας Θάλασσας, η οποία εκτείνεται από το Μούρμανσκ μέχρι τον Βερίγγειο πορθμό κοντά στην Αλάσκα.

Εν μέσω θερμότερων κλιματικών κύκλων, η Ρωσία ελπίζει ότι η θαλάσσια αυτή οδός θα μπορούσε να γίνει ένα μίνι κανάλι Σουέζ, το οποίο θα μείωνε τους χρόνους θαλάσσιων μεταφορών από την Ασία στην Ευρώπη.

«Η δημιουργία ενός σύγχρονου πυρηνικού στόλου παγοθραυστικών που θα διασφαλίζει συστηματικά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου την ασφαλή πλοήγηση σε ολόκληρη τη Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας είναι στρατηγικό καθήκον για τη χώρα μας», δήλωσε ο Βιτσισλάβ Ρούκσα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαδρομής Βόρειας Θάλασσας της Rosatom.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στην Αρκτική, το πυρηνικό παγοθραυστικό πραγματοποίησε θαλάσσιες δοκιμές στα θυελλώδη νερά του Κόλπου της Φινλανδίας, ακολουθώντας πορεία μέσα σε ισχυρούς ανέμους και πανύψηλα κύματα.

Το νέο αυτό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό έχει την ίδια ονομασία με ένα παγοθραυστικό της σοβιετικής εποχής που το 1977 υπήρξε το πρώτο πλοίο επιφάνειας που έφθασε στον Βόρειο Πόλο.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την ναυπήγηση παγοθραυστικών πλοίων σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εμπορευματική κίνηση στα ύδατα της Αρκτικής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πέρυσι ότι ο στόλος της Αρκτικής της χώρας θα περιελάμβανε τουλάχιστον 13 παγοθραυστικά βαρέως τύπου, η πλειονότητα των οποίων θα τροφοδοτείται από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

©Πηγή: amna.gr

Loading